Logistik Göteborg
Göteborg är Skandinaviens ledande logistikcentrum. Med förbindelser till sjöss, land och luft har vi hela världen inom räckhåll. Här verkar näringslivets stora aktörer, här passerar årligen 150 miljoner ton varor, här utförs logistikforskning i världsklass och här skapas innovationer för framtidens hållbara logistik och transporter.
Göteborgsregionen är Sveriges främsta logistiknav
En av Göteborgsregionens logistiska styrkor är det geografiska läget, med närhet till stora sjöfartsleder, järnvägar och riksvägar. Regionen är också landets ledande industri- och handelsstad samt Sveriges främsta logistiknav. Inom en radie av 50 mil finns 70 procent av Nordens samlade industri.
Här finns Skandinaviens största hamn, Göteborgs Hamn, järnvägar och vägar. Dessutom bidrar strategiskt placerade effektiva lager och distributionscentraler till regionens starka logistikprofil, liksom framstående forskning inom området.
Här finns också de stora logistikföretagen representerade. Godskedjan stärks än mer av Landvetter Flygplats som erbjuder internationell flygfrakt samt terminaler och lager i nära anslutning med snabbast omlastning av gods i hela Europa. Swedavia som driver flygplatsen är dessutom världsledande inom utvecklingen av flygplatser med minimal miljöpåverkan.
Läs mer om varför Göteborgsregionen har Nordens bästa logistikläge.
Industritunga Göteborg med Nordens största containerhamn och ett väl utbyggt järnvägsnät är en viktig logistisk knutpunkt för hela Norden, och central för import liksom export. Infrastrukturmässigt kompletteras hamnen med en landinfrastruktur av starka väg-, järnväg- och flygförbindelser (Landvetter flygplats), vilket gör den till logistikcentrum för Norden.
Jakten på framtidens hållbara logistiklösningar
Något som ytterligare stärkt regionens position som ledande logistiknav den framstående forskning som förs på centret Northern LEAD vid Chalmers tekniska högskola. Vid Göteborgs universitet bedrivs forskning inom logistik och transport med fokus på hållbar utveckling.
En viktig komponent i jakten på framtidens hållbara logistiklösningar är ett antal testarenor och utvecklingsprojekt som Business Region Göteborg är involverade i. Till exempel elbussprojektet ElectriCity, som utvecklas och testkörs i Göteborg, Logistik- och Transportstiftelsen, LTS, som stödjer forskning och utbildning samt Logistic Hub Scandinavia, där regionens aktörer arbetar för att stärka Göteborgs position som Skandinaviens viktigaste knutpunkt för logistik och transport.
Vi leder också arbetet med ett nytt näringslivsstrategiskt program, där en del inbegriper ett flertal åtgärder inom infrastruktur och tillgänglighet samt mark för logistikverksamheter.
Sveriges logistikhuvudstad
-
Hela världen varje dag
Göteborgs Hamn erbjuder Skandinaviens bredaste linjeutbud till havs.
-
Internationell flygplats
Göteborg Landvetter Airport - Västveriges internationella flygplats
-
Klusteranalys Logistik
Ta del av vår kartläggning av logistikklustret i Göteborgsregionen. Rapporten innehåller fakta och statistik. Här beskrivs de ingående branscherna, ekosystemet och dess aktörer samt utvecklingen av klustret
Visste du detta om logistikklustret i Göteborg?
- I över femton år har Göteborgsregionen toppat listan över Sveriges bästa logistikläge. En avgörande faktor är Göteborgs Hamn med dess järnvägspendlar, en stark akademi och stor efterfrågan på logistikmark.
- Det finns ungefär 100 seniora logistikforskare verksamma i Göteborgsregionen, bland annat vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet. Deras verksamhet gör Göteborg till ett av världens främsta forskningskluster med fokus på ekonomi, teknik och marknadsföring inom logistik.
- En avancerad, snabbt växande transportinfrastruktur med miljön i fokus. Göteborgs innovativa varutransportlösningar röner internationell uppmärksamhet. Representanter från andra städer kommer ofta hit för att lära av hur Göteborg till exempel löst distributionen till flera hundra citybutiker med elfordon.
- Oceangående direktlinjer till 130 destinationer och flertalet tågpendlar för järnvägsgods till Sverige och Norge. Korta avstånd från importhamn till lager ger låga logistikkostnader.
- Landvetter Flygplats erbjuder internationell flygfrakt. Terminalernas och lagrens placering gör att omlastningen av gods är den absolut snabbaste i hela Europa. Swedavia, som driver flygplatsen, är världsledande inom utveckling av flygplatser med minimal miljöpåverkan.
- Nya stora logistiketableringar och marktillgångar för logistik, bland annat på Hisingen och i Härryda vid Landvetter flygplats.
- Göteborgs Hamn planerar att minska koldioxidutsläppen med 70 procent till 2030, inklusive utsläpp från fartyg som seglar in och ut ur hamnens trafikområde. För att nå detta mål arbetar de med lösningar som landström för tankfartyg, infrastruktur och tillgång till fossilfria bränslen för tunga fordon och fartyg, batteridrivna fartyg, och infrastruktur för lagring och transport av flytande koldioxid.
Har du en fråga eller vill bli kontaktad?
Fyll i formuläret så hör vi av oss.
Kontakt
-
Marcus ScoliègeGruppchef Etablering och investeringKontakta mig om: Utländska direktinvesteringar
-
Hannes LindkvistProjektledareKontakta mig om: Rymd, Logistik, Infrastruktur