Person working with life science

Life science i Göteborg

Life science är en av Göteborgsregionens mest snabbväxande branscher – tack vare väl fungerande samarbeten mellan sjukvård, akademi, staden och näringslivet och stark "get-things-done"-mentalitet. Här finns forskning i världsklass och ett gynnsamt läge – inte minst för kliniska prövningar. Vi förser dig med kunskap, kontakter och öppnar dörrar till nya innovativa samarbeten.

Vad är life science?

Life science handlar om att förbättra människors hälsa – till exempel genom utveckling av läkemedel och medicintekniska produkter, forskning och utbildning kring hälsa och genom framgång för nya, växande innovationsbolag. Det kräver både bred och djup kunskapsutveckling, men också tvärvetenskaplig förmåga. En stark life science-sektor är en förutsättning för en fungerande framtida hälso- och sjukvård.

test

Våra erbjudanden inom life science

Investerings- och etableringsservice

Vill du etablera life science-verksamhet i regionen?

Kontakta våra rådgivare

Mark och lokaler

Letar du efter lokal eller ledig mark? Vi har ett samlat utbudet i våra sökbara databaser. Leta själv eller ta direkt kontakt med ägaren.

Hitta ledig mark och lokaler

Life science databas

Letar du efter en partner inom life science? Besök life science databas som samlat alla företag och organisationer inom branschen i Göteborgsregionen. Databasen är på engelska. 

Till databasen

Nätverk och mötesplatser

Söker du nätverk som passar dig och ditt företag? Då är vår databas med regionens tillgängliga nätverk ett bra första steg. 

Till nätverk och mötesplatser inom life science

Life science - där samverkan driver innovation

Life science är en stark och viktig del av Göteborgsregionens näringsliv. Här finns en av AstraZenecas tre internationella forskningscenter, och drygt 450 privata arbetsställen som sysselsätter runt 7 000 personer. Räknar man in Sahlgrenska sjukhuset och vårdgivaren Västra Götalandsregionen arbetar över 60 000 personer professionellt i Västsverige med att bidra till god hälsa och välmående. Nära samverkan mellan akademi, det offentliga och näringsliv ger gynnsamma förutsättningar för världsledande forskning och framgångsrikt företagande. Den avancerade industrin i Göteborg skapar synergieffekter, och kort väg från utveckling och klinisk prövning till produktion och export.

Innovationsutveckling i världsklass

Göteborgsregionen är känd för sina medicinska landvinningar och är idag ett ledande centrum för klinisk forskning i Sverige. Här har man utvecklat populära läkemedel som Losec mot magsår och effektiva behandlingar mot Parkinsons sjukdom i samarbete med professor Arvid Carlsson, som fick Nobelpriset i medicin år 2000. Världens första koleravaccin och medicin mot tuberkulos och blodpropp togs fram i Göteborg. Den första lyckade graviditeten från en transplanterad livmoder var resultatet av forskning som genomförts här. 

Inom medicinteknik har Göteborg också lång tradition, särskilt inom infektionskontroll, implantat och biomaterial. Dentsply och Cochlear har valt att lägga stor del av av sin verksamhet för forskning och utveckling i Göteborgsregionen. Stamcellsforskning, cellterapi och regenerativ medicin är andra områden där regionen är framstående, tillsammans med forskning inom vaccin, det kardiovaskulära och metabola området. Avancerade operation via skärm eller helt i simulerad miljö är en annan specialitet. Med sin bredd av starka industrier är Göteborg synnerligen väl positionerat när olika sektorer nu korsbefruktar varandra och AI och tech driver utvecklingen framåt på bred front. 

Gynnsamt läge för kliniska prövningar

Göteborgs universitet med Sahlgrenska akademin och Chalmers tekniska högskola har stark forskningsverksamhet inom en rad fält, bland annat biovetenskap och medicin. Tillsammans med Sahlgrenska universitetssjukhuset, en av norra Europas största vårdenheter med närmare 18 000 anställda, skapar lärosätena utrymme för innovation och förser branschen med kompetens. Här finns också goda möjligheter till kliniska prövningar. 

Foto på Iris Öhrn

Kontakta vår expert Iris!

Behöver du hjälp med rådgivning som rör partnerskaps- investerings- och etableringsmöjligheter inom life science i Göteborgsregionen? Iris Öhrn är etableringsrådgivare inom life science, har lång erfarenhet och hjälper dig effektivt och med full sekretess.

Kontakta Iris

Nätverk och mötesplatser inom life science i Göteborg

Vi förmedlar kontakter samt stöttar investerare och företag som söker samverkansprojekt eller är intresserade av att etablera sig eller expandera i regionen. Som neutral organisation utan vinstintresse bistår vi med kontakter och information kostnadsfritt. Vid vissa seminarier tar vi ut ett självkostnadspris. Är ditt företag verksamt inom bioteknik, medicinteknik eller läkemedel? Då har vi nätverkskontakter och mötesplatser för dig. 

Kontakta oss

Sahlgrenska Science Park

Sahlgrenska Science Park ger såväl nya bolag och projekt som etablerade aktörer inom Life science rätt förutsättningar att växa. Här kan företag arbeta i en utvecklande miljö och få stöd inom exempelvis affärsutveckling. Till Mötesplats Sahlgrenska Science Park välkomnar vi dig som driver ett Life science-företag med 10–250 anställda och arbetar med produkter och tjänster för hälso- och sjukvården, oavsett om ditt företag ligger i science parken eller inte. Här bjuder Sahlgrenska Science Park tillsammans med Business Region Göteborg in till nätverkande i form av workshops, matchmaking, seminarier och möten. Här får du som företag möjlighet att träffa andra företag, akademi, forskning, politiken, investerare, andra branscher och Life science-kluster från andra länder.

Läs mer om Sahlgrenska Science Park

Fler nätverk inom life science

Campus Medicinareberget vid Göteborgs Universitet är en högklassig forskningsmiljö inom medicin och naturvetenskap. Med närhet till Sahlgrenska universitetssjukhuset är det en fördel för både studenter och forskare. Målet är att skapa Europas mest attraktiva område för medicinsk och biovetenskaplig verksamhet, där utbildning, forskning, sjukvård och näringsliv finns samlade.

Projektet Sahlgrenska Life ger Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhus möjlighet att samarbeta och skapa en kreativ miljö för forskning och utveckling inom Life science. Ett planerat kunskapscenter i anslutning till Sahlgrenska Science Park kommer att erbjuda moderna ytor för vård, forskning, utbildning och näringsliv inom Life science.

GoCo Health Innovation City är en ny stadsdel i Mölndal med närhet till viktiga aktörer inom hälsa och biovetenskap som AstraZeneca, Essity och Dentsply. Fujirebio Diagnostics har flyttat in, och snart även Mölnlycke Healthcare. Målet är att området ska bli en plats för innovation och samarbete inom framtidens hälsolösningar. Investeringsbeslut är fattat för ett toppmodernt labb för avancerade behandlingar baserade på kroppens egna celler, vävnader eller gener: GoCo Lab.

Life Science i Göteborgsregionen

Det är fler än vi på Business Region Göteborg som är med och bygger Life Science sektorn i Göteborgsregionen. Här är några exempel:

Bild
Blå hexagon

Almi Invest

Almi Invest investerar i unga bolag med skalbara affärsidéer och möjlighet till långsiktig värdetillväxt.  

Läs mer om Almi Invest
Bild
Blå hexagon

Chalmers Ventures

Utvecklar företagsidéer och akademiska idéer till mer mogna bolag och säkrar finansiering, struktur och kompetens..

Läs mer om Chalmers Ventures
Bild
Blå hexagon

Gothia Forum

Gothia Forum är en stödjande enhet av Västra Götalandsregionen för genomförande av kliniska studier och klinisk forskning. Den utgör den lokala noden för Vetenskapsrådets enhet Kliniska Studier i Sverige. 

Läs mer om Gothia Forum
Bild
Blå hexagon

GU Ventures

GU Ventures stödjer Göteborgs universitet och dess forskare att aktivt förädla kommersiella affärskoncept. 

Läs mer om GU Ventures
Bild
Blå hexagon

Innovationsplattformen Västra Götalandsregionen

Arbetar för att förbättra innovationskulturen och öka medarbetardriven innovation inom hälso- och sjukvården. De stöttar verksamheter i hälso- och sjukvården vid samverkan med akademi och företag. 

Läs mer om innovationsplattformen
Bild
Blå hexagon

Park Annual

är en innovationsträff arrangerad av Sahlgrenska Science Park för forskare, företag och andra aktörer inom Life science.  

Läs mer om Park Annual
Bild
Blå hexagon

Scanbalt

En baltisk och skandinavisk megaregion och accelerator för interregionalt samarbete inom hälsa och bioekonomi. 

Läs mer om Scan Balt
Bild
Blå hexagon

Vitalis

Nordens ledande e-hälsomöte. Konferensen på Svenska Mässan erbjuder utbildning och utblick inom e-hälsa. 

Läs mer om Vitalis
Bild
Blå hexagon

Astra Zeneca BioVentureHub

AstraZeneca BioVentureHub får företag inom biomedicin och forskargrupper tillgång till AstraZenecas laboratorier. 

Läs mer på LinkedIn
Bid på en manlig forskare

Visste du att...

… forskare vid Sahlgrenska kan skapa ett nytt blodkärl, framodlat av patientens egna stamceller – från två matskedar blod. Eller att amputerade patienter kan få konstgjorda lemmar med känsel monterade i skelettet här i Göteborg, och styra dem naturligt med hjärnan? 

Omslag för publikation av life science

Life science klusterrapport: The power of coaction

Läs en omvärldsrapport av Sahlgrenska Science Park som beskriver life science-klustret i Västsverige ur ett kommersiellt perspektiv.

Till publikationen
Omslag för publiaktion om Life Science

Rapport: Healthcare market West Sweden

I den här rapporten får du en introduktion till Healthcare-marknaden i Sverige och Västsverige och en översikt av organisationer, offentliga och privata aktörer, trender, utmaningar och möjligheter. Innehållet i rapporten är på engelska.

Läs rapporten
kontakt

Kontakta oss om Life Science