Göteborgsregionen stärker sin position inom Life Science
Med närvaro av stora företag, framstående forskning och landets största universitetssjukhus finns en unik grund för innovation och tillväxt i Göteborg. Nu växlar vi på Business Region Göteborg upp vårt arbete inom Life Science – och tar hjälp av Kristina Levan, näringslivsutvecklare med lång erfarenhet från branschen.
– Det är positivt att staden stärker sitt engagemang och ser värdet i att stötta företagen i vår region, säger Kristina Levan.
Life Science är en framtidsbransch med stor betydelse för både samhällsutveckling och ekonomi. Sverige är redan i dag en av Europas ledande nationer på området – och Göteborgsregionen spelar en alltmer betydande roll för landets konkurrenskraft. En nyckelfaktor är den starka samverkanskulturen som präglar ekosystemet här.
– Samarbetet mellan industri, akademi och vård är en av våra största styrkor, och är något vi nu vill bygga vidare på i ett mer samlat och strategiskt arbete tillsammans med näringslivet, säger Kristina.
Gedigen erfarenhet från branschen
Kristina Levan tillträdde tjänsten som näringslivsutvecklare inom Life Science i början av året. Hon har lång erfarenhet inom svensk sjukvård, forskning och med att skapa samverkan. Närmast kommer hon från Sahlgrenska Universitetssjukhuset där hon haft en central roll i att bygga upp kapaciteten för avancerade terapier (ATMP) – banbrytande behandlingar baserade på gen-, cell- och vävnadsterapier. Som föreståndare för Sahlgrenska ATMP-centrum har hon varit med och lagt grunden för Sveriges nationella satsning på området.
Kristina har varit engagerad i det nationella initiativet ATMP2030 och lett samordningsgruppen för ATMP, där hon tillsammans med aktörer från akademi, industri och region utvecklat en nationell samverkansstruktur för att främja innovationer inom området och för att framtidens behandlingar ska nå patienter. Hon har även drivit flera projekt inom kompetensförsörjning för att möta framtida behov i Life Science-sektorn.
– Att arbeta över sektorsgränser är både en styrka och en utmaning. Jag såg den här tjänsten som en fantastisk möjlighet att bidra med mina erfarenheter och att få vara med och skapa ännu bättre förutsättningar för tillväxt inom Life Science-sektorn i Göteborgsregionen, säger Kristina.
Mot ett starkare innovationskluster
Satsningen som nu inleds handlar om att utveckla strategier för att bygga ett konkurrenskraftigt och hållbart innovationskluster och skapa goda villkor för företag att etablera sig och växa i regionen.
– Just nu har vi en tät dialog med aktörerna i branschen för att förstå deras utmaningar och behov. Det är avgörande för att vi ska kunna skapa en relevant strategi och sätta in rätt insatser. Det kan exempelvis vara för att attrahera investeringar och internationell spetskompetens, säger Kristina.
Göteborgsregionen har flera viktiga initiativ på gång. Ett av dem är etableringen av det nationella innovationsklustret CCRM Nordic – en satsning som stärker Sveriges kapacitet att utveckla, producera och kommersialisera avancerade terapier.
Men CCRM Nordic är långt ifrån det enda exemplet. Regionen har ett brett och växande ekosystem för Life Science som även är starkt inom andra viktiga områden såsom biomaterial, kirurgiska lösningar, AI och kvantdatorer. Här finns en blandning av innovativa företag och ledande akademisk kompetens. Det sker också stora investeringar i infrastruktur och innovationsmiljöer.
På GoCo Health Innovation City samlas startups, forskare och globala bolag i en miljö skapad för samverkan och hälsoinnovation. Parallellt utvecklas Sahlgrenska Life, en stor infrastruktursatsning som kommer att föra vård, akademi och näringsliv ännu närmare varandra – fysiskt och organisatoriskt. Genom AstraZenecas BioVentureHub får mindre bolag tillgång till storskalig infrastruktur och expertis, samtidigt som Sahlgrenska Science Park fortsätter att stödja tillväxten av nya hälsoinnovationer i regionen.
– Tillsammans skapar dessa och andra initiativ mycket goda förutsättningar för företag att stanna och växa här. Det stärker inte bara Göteborgs konkurrenskraft i Sverige, utan positionerar oss också tydligt på den europeiska och globala Life Science-kartan, säger Kristina Levan.
Fakta: Life Science i Göteborgsregionen
- 600+ företag inom life science, inklusive globala aktörer som AstraZeneca, Getinge och Mölnlycke Health Care.
- Över 10 000 anställda i sektorn, främst inom kunskapsintensiva yrken.
- Sahlgrenska Universitetssjukhuset är Nordens största universitetssjukhus och en ledande aktör inom klinisk forskning.
- AstraZenecas FoU-center i Mölndal är ett av företagets globala strategiska forskningscentra.
- GoCo Health Innovation City i Mölndal är ett snabbt växande innovationsdistrikt med målet att samla 350 företag och 7 000 medarbetare.
- Starka akademiska miljöer med Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola i spetsen.
Läs om sju framträdande trender inom regionens life science-sektor.
Vill du träffa Kristina Levan på Vitalis 20-22 maj? Ta kontakt och boka ett möte!