Hinduiskt tempel och kulturcentrum öppnat på Lindholmen

Raj Ravinder och Johan Eckebrant.

Vid vattnet på Lindholmen slog nyligen Göteborgs hinduiska tempel upp dörrarna. Initiativet togs – ihop med Business Region Göteborg och Företagslotsen – för att skapa en plats som inte bara fungerar som ett tempel, utan också som ett kulturcentrum och möjlig landningsplats för indiska bolag.

Kulturcentrumet och templet, The Hindu Temple, öppnade sina dörrar med en storslagen invigningsceremoni den 26 augusti. 2600 besökare tog del av öppningsmåltiden, men så många som 4000 besökare uppskattas ha besökt platsen på invigningsdagen. Etableringen innebär en samlingsplats för den växande indiska befolkningen i Göteborgsregionen. 

Glada firande p invigning av tempel

- Förutsättningen för att en nyanländ ska uppnå maximal effektivitet och lockas till ett nytt land är att det ska finnas en samlingspunkt eller ett center de kan vända sig till, säger Ravinder Raj från The Hindu Temple. Vi är stolta över att kunna erbjuda denna lösning, vilket är en stor fördel för de som ser Sverige och Göteborg som ett alternativ jämfört med andra länder som försöker attrahera den här högutbildade målgruppen.

Initiativet till detta tempel och kulturcentrum började ta form den 13 april när Johan Eckebrant och Patrik Andersson från Business Region Göteborg tog emot en grupp personer på Östra hamngatan för att diskutera behovet av en samlingsplats för den växande indiska befolkningen i Göteborg. Resultatet blev en plats som inte bara erbjuder andlig frid utan också möjligheter till personlig och professionell tillväxt för det indiska samhället i regionen.

Attraktionskraft

- Centrumet ger de många indier som flyttat hit för att fylla de kompetensluckor som finns i regionen nu en möjlighet att träffas och behålla närheten till sina rötter. Det ger Göteborg en konkurrensfördel i kampen om kompetensen till regionens utvecklingsföretag, säger Johan Eckebrant, Företagslots på Business Region Göteborg.

Kulturcentrum och samlingsplats

Med cirka 11 000 indiska medborgare bosatta i regionen kan samlingsplatsen bli en möjliggörare för alla som vill utvidga sina yrkesnätverk i Göteborgsregionen. Många av de inflyttade är ingenjörer och IT-experter som arbetar på företag på Lindholmen och i regionens större företag. Centrumet kan skapa möjligheter till kompetensväxling och nätverkande för många andra än indier. 

Inne i Hindu Temple.

Aktiviteter som yoga, ayurveda, meditation, matlagning och indisk klassisk dans kommer också att finnas på programmet för att främja och bevara den indiska kulturen i regionen. Här är tanken att även andra göteborgare ska kunna ta del av och bli intresserade och inspirerade av den indiska kulturen.

- Indien har en mycket inkluderande kultur, och ett bra och brett utbud av aktiviteter så som vår yoga, ayurveda och matlagning som uppskattas av många. Vi hoppas att det blir en levande och inkluderande mötesplats inom kort, avslutar Ravinder Raj. 

Fakta: Så snabbt har Göteborgs indiska befolkning ökat

I takt med att Göteborgs industri utvecklats till att bli mer mjukvaruintensiv har kompetensbehovet ökat.

2000 var kom 1300 invånare i Göteborgsregionen från Indien, 2010 låg siffran på 2100 personer. 2022 hade kompetensbehovet tagit fart och siffran ökat till 11 000 personer med indiskt ursprung.

Lägg därtill 6600 spenderade gästnätter på stadens hotell från indiska besökare.