Biners framgångsrecept för snabb tillväxt

Henrik Attefors, en av grundarna av Biner

Konsult- och utbildningsföretaget Biner har gjort en utvecklingsresa ända sedan starten. Nu är en ny organisation på plats för att dubbla verksamheten. Som stöd har Biner använt sig av Business Region Göteborgs tillväxtprogram.

Biner verkar i gränssnittet mellan verksamhet och IT inom verksamhetsanalys, projektledning, arkitektur och agila arbetssätt. Sedan starten år 2000 har de själva varit på en tillväxtresa och gått från åtta medarbetare till runt 50, trots utmaningar som dotcom-krasch, lågkonjunktur och pandemi längs vägen. Nu siktar Biner mot nya mål.

– Vi började rigga för detta steg för två år sedan när vi såg hur efterfrågade våra konsulter var och att vi skulle kunna ta uppdrag i större utsträckning. Vi satte en vision för 2027 om att växla upp till 80–100 medarbetare, utveckla vår affär och göra ännu större avtryck på marknaden och hos våra kunder. För att kunna uppnå det har vi behövt bygga en helt ny organisation för tillväxt, berättar Henrik Attefors, som är grundare av Biner.

Snabbare process tack vare hjälp från rådgivare 

Organisationen är nu på plats med bland annat en nyrekryterad vd, Johan Isaksson, i konsultverksamheten, både en ny säljorganisation och en intern teamorganisation samt en helt annan struktur för rekrytering, onboarding och kompetensutveckling. Längs hela resan har Biner genom Tillväxtprogrammet haft stöd av rådgivaren Tommy Ivarsson.

– Han har fungerat som ett bollplank och varit vår guide genom hela processen, ända in i mål. Vi har haft ett väldigt tätt samarbete med Tommy de senaste två åren, där han har hjälpt oss att ta fram en plan för förändringens olika delar och gett oss feedback. Tack vare det har vi kunnat genomföra de olika stegen mycket snabbare än vad vi hade gjort på egen hand, säger Henrik Attefors.

En viktig del i arbetet har varit att få med sig alla medarbetare i förändringen.

– Därför har vi jobbat med att måla upp en vision som är tydlig för alla. Det har skapat kraft och glädje att göra detta tillsammans och samtliga har haft en intressant roll att spela i utvecklingen. Vår vision är att vara ett basecamp för digitalisering som förbereder, leder och säkrar människor och organisationer som siktar högre i sin digitala resa.

Tillväxtprogrammet en bra chans för utveckling

Henrik Attefors och hans kompanjon Lars Lundgren kom i kontakt med Business Region Göteborg och Tillväxtprogrammet ganska tidigt efter att de hade startat Biner. Sedan dess har de gått utbildningar inom allt från ledarskap och kommunikation till affärsutveckling och säljarbete.

– Vi har alltid varit intresserade av att lära oss nya saker och såg det som en bra chans att utveckla oss själva och vår verksamhet. Det finns olika nätverk och spännande föreläsningar att gå, och under alla år har vi haft väldigt bra rådgivare som har hjälpt oss i de här olika faserna i Biners tillväxt. Jag tycker verkligen att det har varit ett jättebra stöd för oss, säger Henrik Attefors. 

Johan Isaksson vd mitten och Henrik Attefors medgrundare av Biner till hger

Henriks 3 tips – så organiserar du företaget för tillväxt:

1. Ha en vision. Sätt upp en spännande vision om vart företaget är på väg och måla upp en tydlig bild som gör att medarbetarna känner engagemang och en vilja att nå dit tillsammans. Det skapar genomförandekraft och energi.

2. Få med alla på resan. Bjud in medarbetarna på tillväxtresan genom att erbjuda nya roller och utvecklingsmöjligheter. Då är det många som faktiskt räcker upp handen och tar ett steg fram.

3. Var tydlig. Sätt en tydlig struktur med kultur och värderingar i fokus för de nya rollerna och för alla i teamet. Då förstår medarbetarna vad som är viktigt, vad de ska bidra med och på vilket sätt. 

Läs mer

Kontakt

Susanne Abildtrup
Susanne Abildtrup
Koordinator
Kontakta mig om: Administration, Affärsutveckling, Event
Bild på Charlotta Johansson
Charlotta Johansson
Företagsrådgivare
Kontakta mig om: Affärsutveckling, Tech, Tillväxt