Dataföretaget Syntio expanderar till Sverige

Davorin Cetto, CEO and co-founder of Syntio

Det snabbväxande datateknikföretaget Syntio har öppnat sitt första kontor i Sverige och utökar sin verksamhet i Norden. Med stöd från Business Region Göteborg har det kroatiska företaget etablerat sig på Lindholmen i Göteborg, där det kan bidra till att påskynda regionens gröna och digitala omställning.

Sedan Syntio grundades 2017 har intäkterna och vinsten ökat varje år. Antalet anställda har också ökat stadigt och idag sysselsätter företaget över 100 dataspecialister och ingenjörer, med kontor i Zagreb, Köpenhamn och nu Göteborg.

– Göteborg är ett attraktivt affärscentrum i Sverige, känt för sin starka ekonomi och sitt dynamiska startup-ekosystem. Här finns också flera stora företag inom olika branscher, bland annat fordons-, tillverknings- och tech branschen, säger Davorin Cetto, VD och en av grundarna av Syntio.   

– Genom att vara nära dessa företag kan vi bättre förstå deras unika utmaningar och tillhandahålla skräddarsydda datalösningar för att tillgodose deras behov på ett effektivt sätt, tillägger han. 

Nästa fas i Syntios tillväxtresa

Syntio arbetar redan med svenska företag, däribland Volvo, Ikea och H&M. Med en fysisk närvaro här siktar företaget på att expandera sin verksamhet, stärka sin marknadsposition och att bättre arbeta för sina befintliga kunder.

– Genom att samarbeta med svenska företag vill vi hjälpa dem att lansera nya dataprodukter och plattformar, höja deras allmänna datalägesberedskap och utnyttja data för AI och maskininlärning.

Bolagets nya kontor ligger på Lindholmen, en av Sveriges ledande innovationshubbar, med cirka 400 företag och ledande utvecklingsprojekt inom bland annat AI och hållbar mobilitet. 

Davorin ser en god potential för Syntio i regionen. Det finns ett engagemang för digitalisering - och datateknik kan vara en kraftfull möjliggörare för detta, förklarar han. Regionen har också ambitiösa mål för hållbarhet.

– Eftersom företag och myndigheter i regionen i allt högre grad prioriterar hållbarhetsinitiativ finns det gott om möjligheter för oss att utnyttja vår datakapacitet för att stödja dessa ansträngningar - oavsett om det handlar om att optimera energianvändningen, minska avfallet eller implementera mer hållbara metoder inom olika branscher, säger Davorin.

– Genom att fortsätta att vara innovativa, samarbeta och anpassa oss till marknadens behov är vi övertygade om att vi kommer att kunna utvecklas och göra en meningsfull insats i regionen under många år framöver, tillägger han. 

En smidig etableringsprocess

För att effektivisera etableringsprocessen har Syntio haft regelbunden kontakt med vår etableringsrådgivare Kent Jellmund.

– Vi har fått ett mycket varmt välkomnande från Business Region Göteborg [BRG]. BRG har ordnat alla nödvändiga möten för oss med alla relevanta parter så processen med att etablera ett företag och hitta kontorsutrymme var verkligen trevlig och snabb. Det är viktigt för oss framöver att vara en del av det lokala näringslivet och det är något som kommer att vara vårt fokus när det gäller samarbetet med BRG framöver, säger Davorin.

– Sammantaget var processen med att etablera ett företag mycket smidig tack vare BRG och vi är redan igång med alla viktiga operativa funktioner, tillägger han.

Göteborg är Sveriges viktigaste industriregion och en drivkraft för svensk tillväxt och innovation. Syntios satsning på Göteborg är positiv för regionen, förklarar Kent Jellmund.  

– Vi är mycket glada över att Syntio, ett företag med avancerad teknik och lösningar, har valt att etablera sig i Göteborg. De är ett välkommet tillskott till vårt tech-community, som bidrar till den fina utveckling vi ser i regionens näringsliv, säger han.

 

Läs mer

Kontakt

Bild på Kent Jellmund
Kent Jellmund
Etableringsrådgivare
Kontakta mig om: ICT, Etablering, Investering