”Drömscenariot är att alla kunder efterfrågar återbruk”

- Vi är otroligt glada och stolta över att ha blivit utsedda till Årets uppstickare när det gäller återbruk. Vi har ju höga ambitioner och har satt tuffa mål. Nu skalar vi upp arbetet ordentligt och den här utmärkelsen är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger Kristina Arelis, tf Hållbarhetsansvarig på Platzer Fastigheter.

På bild från vänster: Karin Pull, Karoliina Callavik, Mikael Dotevall, Johanna Hult-Rentsch, Kristina Arelis, Henrik Axelsson och Fredrik Sjudin

Under 2023 målsatte Platzer att alla renoveringsprojekt skulle involvera återbruk. Ett tufft mål som möttes av många frågor i organisationen. Ett omfattande arbete drogs igång som involverade alla på företaget. När året var slut hade de tillsammans nått målet, och innan sommaren fick de utmärkelsen Årets uppstickare av Göteborgs Handslag för återbruk.

 - Vi blev nog lite överraskade själva när vi konstaterade att vi hade lyckats nå vårt högt uppsatta mål om återbruk i alla projekt förra året. För oss är det viktigt att sätta konkreta mätbara mål och årets mål är därför ännu tydligare. Nu fokuserar vi på att mäta vårt minskade avtryck. Branschen har ju en stor utmaning eftersom vi står för 20 procent av CO2-utsläppen, så vi behöver visa att vi tar ansvar och är på rätt väg, säger Kristina.

Återbruksgrupp som delar och sprider kunskap

Platzer såg tidigt behovet av att få med alla på företaget för att kunna nå sina återbruksmål. Därför började de med gemensamma utbildningar som tog upp konkreta frågor, som vad är återbruk, hur gör man, varför ska vi satsa på det, och där svaren sedan fördjupades efter de anställdas olika roller.

 - Vi satte också upp en intern återbruksgrupp med representanter från hela organisationen. Den är ett viktigt forum där man kan lyfta frågor, dela erfarenheter och diskutera utmaningar för att komma vidare. Det är lätt att tro att återbruk mest är något för projektledare i byggprojekten, men det här börjar långt tidigare, redan i första kontakt med kunden. Därför måste alla vara med på tåget, från uthyrare, förvaltare och projektledare till fastighetsansvariga, berättar Kristina.

Från avvaktande till stolta kunder

Eftersom återbruk är relativt nytt så har kunderna många frågor. Det är viktigt att svara upp på frågor som: hur fungerar garantin på återbrukat material, hur är hållbarheten, blir det lika fint? Kristina menar att det snart kommer vara en självklarhet i alla projekt.

 - Ju fler projekt vi kan visa upp, desto fler kunder kommer rent konkret kunna se möjligheterna till att bidra på ett mer hållbart sätt. Vi har många kunder som är väldigt stolta över sina lokaler där återbruk varit en integrerad del av renoveringen och de tar gärna emot studiebesök. Dessutom har vi själva flyttat vårt huvudkontor och det var ett stort återbruksprojekt där vi lärde oss massor. Idag använder vi det även som showroom för att visa vad man faktiskt kan göra.

Samverkan inom fastighetsbranschen

Göteborgs fastighetsbransch är bra på samverkan och har insett nyttan av att dela erfarenheter. Handslaget för återbruk är ett bra exempel på detta.

 - När det gäller återbruk måste vi alla göra det tillsammans. Vi har ett väldigt bra samarbete med andra i branschen och vi tittar på varandras återbruksprojekt och lär oss av varandra, säger Kristina.

Rådet till andra – våga prova!

Kristinas råd till de som inte kommit igång med återbruk är enkelt:

 - Våga prova! Även om vi på Platzer har kommit en bit så prövar vi oss fram hela tiden. Vi delar gärna med oss av våra fel och erfarenheter. Vi är inte färdiga, det här är en resa som vi gör tillsammans med alla andra, entreprenörer, arkitekter och kunder. Drömscenariot är ju att alla kunder efterfrågar återbruk!

Kristinas fem tips för framgångsrikt återbruk:

  • Våga prova!
  • Släpp fram alla goda krafter på företaget
  • Stimulera engagemang bland medarbetare
  • Hjälps åt och dela goda exempel med andra
  • Lär av andra i branschen

Om Göteborgs handslag för återbruk

Göteborgs Stads klimatmål är ambitiösa och cirkulärt byggande är ett mycket effektivt sätt att nå målen. Göteborg har gått före inom återbruk och cirkulärt byggande och vill därför leda utvecklingen i Sverige.

Initiativet Handslaget ska mynna ut i användbart lärande och konkreta åtgärder inom cirkulärt byggande som ökar återbruket. Syftet är att stimulera och etablera en återbruksmarknad i Göteborgsregionen samt fler företag och nya jobb inom området. Privata och offentliga fastighetsägare i Göteborg ingår i samarbetet genom att signera en avsiktsförklaring där man lovar att skala upp arbetet med cirkulär byggnation.

Läs mer här

På bild från vänster: Karin Pull, Karoliina Callavik, Mikael Dotevall, Johanna Hult-Rentsch, Kristina Arelis, Henrik Axelsson och Fredrik Sjudin.

Kontakt

Susan Runsten
Processledare
Kontakta mig om: Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande
Susan Runsten