Företagspark i Alingsås lockar intressenter - först ut är Lindex

Näringslivsansvarig Alingsås kommun
Mia Wallander, Näringslivsstrateg i Alingsås kommun

Bälinge företagspark siktar på att bli Västsveriges attraktivaste verksamhetsområde och fungera som entré till Alingsås. Det geografiska läget i regionen och den direkta närheten till E20 gör området särskilt attraktivt för företag och verksamheter att etablera sig. Den första att flytta in är Lindex. 

Ett hållbart och innovativt verksamhetsområde

Med sitt strategiska läge, precis vid E20, erbjuder Bälinge företagspark en unik möjlighet för företag att etablera och expandera, mitt i Västsverige. Ett område på cirka 95 hektar väntar på att omvandlas till dynamiska arbetsplatser som genererar upp till 1500 nya arbetstillfällen. Parken utformas för att vara tillgängligt och säkert med goda möjligheter till kollektivtrafik och cykling från Alingsås station endast 5 km bort. Stor vikt läggs vid trivsamma och gröna allmänna ytor med öppna dagvattenlösningar som både förhöjer områdets utseende och bidrar till en härlig arbetsmiljö. 

Den första spännande etappen i utvecklingen av Bälinge företagspark har redan börjat, med Lindex som första stora företag att etablera sig med ett nytt distributionscenter.

– Vi är väldigt glada för att Lindex väljer att etablera sig i parken, som först på plats. Det har varit en spännande resa och ett nära samarbete mellan kommunen och Lindex för att möjliggöra satsningen. Lindex innebär många jobb till kommunen och kommer att vara en dragningskraft för kommande etableringar till området säger Jenny Perslow, Tillväxtchef i Alingsås kommun. 

Jenny Perslow, Tillväxchef Alingsås kommun

Detaljplanen för etapp två är i full gång

Etapp två täcker ett område på ungefär 125 hektar. Av detta är cirka 80 hektar tänkt för olika typer av verksamheter. Just nu ägs marken av både kommunen och några privata ägare. Målsättningen är att kunna ge grönt ljus till planen någon gång under 2024.

– Just nu arbetar vi noga igenom planen och lyssnar på feedback. Vi har fått en del synpunkter, vilket vi förväntade oss, särskilt kring hantering av regnvatten, markförhållanden och områdets kulturvärden, eftersom det finns många historiska lämningar här. Vi kommer att samla ihop alla kommentarer och sedan gå igenom planen en gång till lite senare i vår, säger Jenny. 

Runt 30 verksamheter kommer att rymmas i företagsparken

Omlokalisering, är en viktig faktor att ha i åtanke när ny verksamhetsmark planeras och tilldelas. Det är inte bara nya verksamheter som måste få plats i nya verksamhetsområden utan även verksamheter som behöver omlokaliseras för att ge staden möjlighet att växa eller genomgå strukturella förändringar. Ofta hänger de båda delarna ihop.

Mia Wallander är näringslivsstrateg i Alingsås kommun.

– Kommunen har som ambition att stötta det lokala näringslivet och vid tilldelning av mark läggs stor vikt vid att företaget redan är lokaliserat i kommunen. I praktiken innebär det att berörda verksamheter stannar kvar i kommunen och att redan etablerade arbetstillfällen som finns, därmed inte försvinner, säger Mia. 

– Alla verksamheter har ju olika inriktning och platsspecifika skillnader kan vara avgörande för hur attraktiva platserna är för etableringar. Bälinge företagspark är inriktat mot småindustri samt lager- och logistikverksamheter, med inslag av handel, kontor och service. Förutsättningarna för dessa verksamheter är bra med stora ytor och god tillgänglighet till E20. Jag kan också nämna att vi har ett bra samarbete med Alingsås Energi för att bland annat kunna erbjuda hållbara lösningar för energiförsörjning i parken, fortsätter Mia. 

Under 2024 flyttar de första verksamheterna in

– Detaljplanen förväntas vara klar i år och därefter påbörjas utbyggnad av allmänna anläggningar. Vår ambition är att även påbörja marktilldelningen i år och det pågår redan nu dialog med verksamheter som är intresserade av att etablera sig i området. Under senare delen av 2024 flyttar Lindex, som nämnts tidigare, båda sina lager från Partille och Borås för att bygga ett stort omnilager i parken, avslutar Mia.



Är du intresserad av att etablera verksamhet?

Eller vill du veta mer om Bälinge Företagspark? Hör gärna av dig till:

Har du lyssnat på:

Podden Business Göteborg om Susanne Ehnbåge, vd Lindex