Göteborg - en ledare inom elektromobilitet

Några få regioner i världen som har en komplett värdekedja inom fordonsindustrin. En av dem är Göteborg. Det finns ingen bättre plats att vara på för de som vill driva utvecklingen och spela en nyckelroll i omställningen till elektrisk, uppkopplad och hållbar mobilitet.

Bild över hus i Göteborg

Globala storbolag skapar attraktionskraft och visionära startups får branschen att bubbla av innovativa lösningar på komplexa problem. Det handlar om transporter av både människor och gods – från tunga fordon som rör sig över långa sträckor till mikromobilitet i stadsmiljö.

Föregångare inom hållbarhet

Vi talar naturligtvis om Volvo Group och Volvo Cars – Sveriges två största företag, båda med huvudkontor här. De transformerar sin verksamhet mot elektrifierat och fossilfritt. Kinesiska Geely har också Göteborg som europeisk FoU-bas.

– Men vi talar också om snabbväxande bolag som elbilsutmanaren Polestar, med huvudkontor i Göteborg, och delningspionjären Lynk & Co, logistikutmanaren Einride och Northvolt, som bygger en batterifabrik i Göteborg ihop med Volvo Cars. Göteborgsregionen har 40 000 anställda inom fordonsindustrin och står för 98 procent av landets personbilsindustri, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

Lägg därtill Heart Aerospace, som med globala aktörer i ryggen utvecklar en hel industri kring elflygplan för regionala transporter, och exempelvis elcykelproducenten Ecoride.

Staden är samtidigt navet för svensk export och Sveriges självklara logistikhuvudstad. Göteborgs hamn är Nordens största och viktigaste hamn. Där öppnade hösten 2022 Nordens första publika ladd- och vätgasstation för tung trafik, och ellastbilar får prioriterad passage. Stena Line planerar att sätta in världens första fossilfria RoPax-fartyg på sträckan Göteborg-Fredrikshavn före 2030.

Mästare på samverkan

Göteborg är känt för sina spårvagnar men har också flest elbussar i Norden. Göteborgs Stad driver på etableringen av en eldriven, utsläppsfri fordonsflotta för alla transporter i regionen, mer offensivt än andra städer. År 2021 tilldelades staden den svenska utmärkelsen Laddguldet.

Internationellt ses Göteborg också som en föregångare inom hållbarhet, som EU har valt ut i sin satsning på klimatneutrala städer 2030. Regionen, med sina öppna innovationsmiljöer, en lång tradition av samverkan, sina universitet och science parks, lockar starka globala företag att satsa på forskning och utveckling. De senaste åren har den gått om Stockholmsregionen när det gäller företagens satsningar i FoU i absoluta mått (dubbelt så mycket per sysselsatt person), och investeringsnivån inom elektromobilitet är en förklaring. Staden har alltså utvecklats till att bli hela Sveriges innovationsmotor.

Utmärkande för miljön i Göteborg är samtidigt det tillåtande affärsklimatet, som kännetecknas av öppenhet, nyfikenhet och mod att testa.

– Här finns en lång tradition och en genuin vilja att tillsammans skapa förändring till det bättre – att lösa gemensamma utmaningar och ur detta skapa lönsamma internationella affärer, säger Maria Strömberg avdelningschef på Kluster och innovation på Business Region Göteborg.

Läs mer om Göteborgs styrka inom elektromobilitet.