Göteborg laddar batterierna

Marknaden för eldrivna fordon kommer att uppgå till 53 000 miljarder dollar år 2050, enligt Bloomberg. Många är intresserade av att hitta sin andel av denna marknad.

Göteborg laddar batterierna för att positionera sig som ledare på marknaderna för elektrifierad mobilitet. Företagen, akademin, institutioner, staden – och staten.

Chalmers är något av ett draglok. Många av Sveriges största och innovativa företag inom elektromobilitet har grundare, och medarbetare, som pluggat här. Att statliga forskningsinstitutet RISE har sitt huvudkontor i Göteborg, med Sveriges högsta koncentration av testarenor, gör sitt till.

– Vi har ett ekosystem som blir starkare och starkare. Generellt är vi duktiga på uppkoppling och bilar. Fyra, fem platser i världen har motsvarande breda kunnande inom automotive. Göteborg är en av dessa, säger Dennis Nobelius, vice vd på Polestar, som har över 100 000 elbilar ute på vägarna i 27 länder.

Henrik Svenningstorp, vd för Sveriges testbädd för elektromobilitet, SEEL, ser att hela Sverige kan ta ledartröjan för elektromobilitet, men att många stora företag som ställt om finns i Göteborg. Inom kort kommer en öppen testyta på totalt 15 000 kvadratmeter att öppna upp på Säve gamla flygplats. Detta är en av tre enheter inom SEEL som öppnas under 2023. Det är mycket som behöver testas och mätas för att elektromobilitet ska kunna omsättas i praktiken. Allt från kyla, vind, vibrationer, laddningssäkerhet, ny teknik och nya innovationer i elektriska fordon.

– Nu äntligen börjar det hända saker synliga för omvärlden, säger han.

Elektrifiering har funnits överst på hans bord sedan 2005.

– Det här är den viktigaste frågan framåt för att vi ska kunna skapa ett hållbart samhälle, säger Henrik.

När beslutet om SEEL togs 2017 visste man inte att batteritillverkaren Northvolt tillsammans med Volvo-bolagen skulle skapa forsknings- och utvecklingscentrumet NOVO Energy i Torslanda. Det man visste var att Europa måste stärka sin konkurrenskraft inom elektromobilitet.

En snabb omställning av produktionen och den globala kapplöpningen efter komponenter är stora utmaningar för fordonsföretagen, menar Henrik.

– Det teknikskifte som vi befinner oss i just nu kommer att skapa vinnare och förlorare. Man måste vara snabbfotad och modig att ta stora beslut samt ha god förståelse för ny teknik. Man måste ha koll på själva kärnverksamheten för att förstå vilket område som behöver forskning och utveckling, och vad det är för en produkt man säljer.

Att det finns muskler bakom forskningen, inte bara statliga, är en förutsättning. Det menar Joel Görsch, etableringsrådgivare på Business Region Göteborg.

– Tack vare våra två Volvobolag och SKF med stora investeringar i FoU, är vi starka på forskning inom kemi, material, batterisystem och digitalisering, som knyter an till elektromobilitet.

– Själv tycker jag att bredden av aktörer i vår region är spännande, från utvecklare av AI till digitala tjänster, telematik, hårdvara, elektrifiering och självkörande fordon.

Mobilitet handlar inte om på vilket sätt förflyttningen sker. Ibland är det elbilar, ibland cyklar, båtar, elflyg, bussar eller att stadsdelar är planerade så att man kan promenera.

– Vi behöver utveckla system där det är tydligt vad som är det mest effektiva sättet att förflytta sig med nollutsläpp.

Det här utgör ingen motsättning i Volvo-staden Göteborg. Det är Volvo Cars som tagit initiativ till Gothenburg Green City Zone som utnyttjar hela staden som testarena för elektromobilitet i realtid med målet noll-utsläpp från fordon till 2030.

Text: Ulrica Segersten

Illustration: Tove Engström & Istockphoto

Artikeln tidigare publicerad i Magasin Göteborg

Läs vidare på www.magasingoteborg.se. Här finns alla utgivna nummer – både på svenska och engelska. Magasin Göteborg är ett samarbete mellan Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Business Region Göteborg. Tidningen distribueras som en bilaga till Dagens Industri och läggs ut på en rad platser runt om i Göteborg. Om du önskar få fysiska tidningar, hör av dig till info@businessregion.se

Läs också: Polestar väljer centrala Göteborg för sitt framtida huvudkontor

Läs också: Göteborg - en ledare inom elektromobilitet