Göteborg storsatsar på klimatneutralt byggande
Med ökade personresurser och nya medel förstärker Göteborg sitt arbete inom klimatneutralt byggande. Ett nytt EU-finansierat projekt ska vässa förutsättningarna för progressiva företag att bygga hållbara affärer i sektorn – baserade på cirkularitet eller val av klimatneutrala material.
Göteborg har blivit nationellt känt för starka exempel på återbruk vid renovering och nybyggen. Både privata och kommunala fastighetsaktörer har höga ambitioner inom cirkulärt byggande, och jobbar alltmer systematiskt med frågorna, både internt och i sina upphandlingar. Castellum, Platzer, Framtiden, Vasakronan och Hufvudstaden har de senaste två åren prisats som återbrukare och förebilder.
Men många fler – över 140 aktörer i hela bygg- och fastighetsbranschens värdekedja – har anslutit sig i den plattform för klimatneutralt byggande som Business Region Göteborg koordinerar. Här utbyter de idéer, diskuterar och tar initiativ som lägger grund för sänkta fossila utsläpp från fastighets- och byggsektorn.
Växlar upp
– Jag är otroligt tacksam över det fantastiska engagemang vi har upplevt så här långt. Utifrån en god start vill vi nu öka tempot i omställningen ytterligare, och jag är glad att vi har fått flera nyckelaktörer med oss, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.
Göteborgs Stad har från och med i år skjutit till ytterligare tre miljoner kronor per år för att accelerera byggbranschens omställning. Nyligen kom också besked om att EU medfinansierar projektet Living Lab klimatneutralt byggande. Projektet har en budget på 32 miljoner kronor och drog i gång i augusti. Sedan i somras avsätter Business Region Göteborg därför drygt fyra tjänster i arbetet med klimatneutralt byggande och återbruk.
Åtta parter deltar i projektet som går ut på att visa klimatledarskap. Genom ett antal pilotprojekt och stöd i affärsomställning ska byggherrar utveckla och testa nya lösningar från små och medelstora pionjärföretag.
Piloter ska visa vägen
– Vi hoppas på riktigt spännande projekt, med stor potential att kunna skalas upp. Till exempel genom pionjärföretag som får chans att utveckla nya, efterfrågade produkter, processer och affärsmodeller. Vi vill självklart också engagera nya aktörer, entreprenörer och materialtillverkare här i Göteborgsregionen, och inspirera ännu fler, säger Susan Runsten, processledare för hållbart byggande.
Bygg- och anläggningssektorn står för runt en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Det är en stor och mångfacetterad sektor att jobba med. De flesta av de 20 000 bygg-, anläggnings- och fastighetsbolag som finns i Göteborgsregionen är just små eller medelstora.
– Göteborg ska ha ett klimatavtryck nära roll redan 2030, så det är hög tid att sänka avtrycket substantiellt från den byggda miljön redan nu. Det är fullt möjligt visar en ny avhandling från Chalmers. Genom det här projektet hoppas vi kunna visa hur det kan ske, säger Susan Runsten.
Mer om Living Lab klimatneutralt byggande
Projekt Living Lab klimatneutralt byggande ska bidra till en snabbare omställning och en uppskalning av klimatneutralt byggande i Göteborgsregionen. Målet är att stärka kapaciteten på Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande och möjliggöra testning och implementering av innovativa lösningar.
Projektpartners är:
- Business Region Göteborg (projektägare, mötesplatser och affärsutveckling)
- Förvaltnings AB Framtiden (strategiansvar för hållbart byggande inom Göteborgs Stad)
- Mölndals stad (anordnar mötesplatser kopplat till pågående byggprojekt)
- Centrum för management i byggsektorn, CMB, Chalmers (kunskapsförmedling och klimatledarskap)
- Framtiden Byggutveckling (pilot: Kvarteret Återbruket)
- Steptura AB (pilot: GoCo)
- Vasakronan fastigheter (pilot: Kaj 16)
- Stadsfastighetsförvaltningen, Göteborgs stad (pilot: Förskolan Lerumsvägen)
Tillväxtverket har beviljat stöd ur den europeiska regionala utvecklingsfonden, det nationella regionalfondsprogrammet. Projektet löper över tre år (till 2027-12-31) och har en budget på 32 miljoner kronor, varav 13 kommer från EU (40 procent). Resterande del är finansiering från projektets partners.
Möjligt att sänka utsläppen
Ida Karlsson är forskare på Chalmers. Hennes doktorsavhandling Achieving net-zero carbon emissions in construction supply chains (2024) visar att det med dagens tillgängliga lösningar går att halvera utsläppen inom byggsektorn redan nu.