Hallå där, Marcus Scoliège, ny chef för FDI

Marcus Scoliege

Vi är glada att få presentera Marcus Scoliège som nyligen gick med i vårt FDI-team (Foreign Direct Investment). Han har tillbringat en stor del av sin internationella karriär med att arbeta med export- och investeringsfrämjande frågor, talar fyra språk och har sen mer än två decennier tillbaka starka band till Göteborg.

I sin roll som chef för FDI kommer Marcus att leda vårt arbete med att attrahera och assistera investeringar inom smarta transporter, life science, digital teknik och hållbara städer. Han är också ansvarig för International House Gothenburg, en viktig resurs för regionens företag och internationella talanger.  

Välkommen till Business Region Göteborg Marcus. Vad var det som lockade dig till jobbet?

– Tack, det är fantastiskt att vara här. Jag har haft en nära koppling till Göteborgsregionen i över 20 år nu. Min fru kommer härifrån och mina barn är födda i Göteborg. Även om vi inte har bott här hela tiden har det blivit den plats vi kallar hem. När vi för fyra år sedan slog oss ner på heltid här i Göteborg har det varit omöjligt att inte bli exalterad av all utveckling och tillväxt som sker i staden. Naturligtvis ville jag hitta ett sätt att vara en del av det och ge ett positivt bidrag till Göteborg och regionen. Jag upptäckte Business Region Göteborg i min tidigare roll och blev direkt intresserad av verksamheten.

Vad jobbade du med innan du började här?

– Jag har arbetat med export- och investeringsfrämjande insatser under en stor del av min karriär nu. Jag tillbringade över ett decennium på att arbeta för det nyzeeländska export- och investeringsfrämjande rådet New Zealand Trade and Enterprise, i både Europa och Nya Zeeland, innan jag återvände till Sverige 2018. Under de senaste åren har jag arbetat för det nederländska ambassadnätverket i Norden som affärsutvecklare. Däremellan gjorde jag en del konsultarbete för International Trade Center, ett FN-organ som arbetar för att ansluta små och medelstora företag i utvecklingsländer till internationella marknader. Under hela min karriär har jag arbetat nära företag som vill växa internationellt. Jag ser fram emot möjligheten att fokusera på att uppmuntra den här typen av företag att välja Göteborg.

Vad tycker du är Göteborgs styrkor när det gäller internationell handel och investeringar?

– Göteborg har en lång historia av handel med omvärlden ända sen det grundades 1621. Under århundradena har det vårdat sitt ursprung och utvecklats till att bli Skandinaviens främsta logistikcenter samt ett viktigt handelsnav och innovationscentrum. Göteborgsföretag spenderar nu mer på FoU än företag i någon region i Sverige och står för hela 34% av Sveriges FoU-investeringar. Här finns forskningsinstitut, universitet och vetenskapsparker samt en blomstrande internationell affärsmiljö. Dessutom är Göteborg stolt över sin förmåga att arbeta integrerat genom industri, akademi och offentlig sektor. Det ger snabbare beslut och en genuin vilja att göra det som är bra för staden och dess medborgare.

Vilka trender tror du att du kommer att se under 2023 när det gäller utländska investeringar i Göteborg?

– Under 2023 arbetar vi över fyra breda områden ur ett FDI-perspektiv. Smarta transporter, som omfattar mobilitet och fordon, life science, digital teknik och hållbara städer, inklusive stadsutveckling. Utöver detta kommer vi att investera mer i att återknyta kontakten med befintliga investerare för att se hur vi kan hjälpa dem att växa ytterligare, och slutligen undersöka vad vi kan göra för att uppmuntra fler investeringar i den gröna omställningen. Vi kommer att delta i flera evenemang både i Sverige och internationellt för att marknadsföra Göteborg, tillsammans med våra partners i staden. Exempel på dessa är tech-mässor som Websummit och Slush, e-hälsomässan Vitalis och elbilssymposiet EVS. Vi jobbar på att visa möjligheterna med Göteborg för potentiella investerare på USA:s östkust, vilket nu underlättas av det nya direktflyget till New York.

Du är också ansvarig för International House Gothenburg. Vad kan vi förvänta oss under 2023?

– På talangattraktionssidan utvärderar och förbättrar vi kontinuerligt de tjänster vi erbjuder på International House Gothenburg (IHG) till våra nyanlända till Göteborgsregionen. Det är människor med rätt kompetens för våra företag som flyttat hit till staden för att starta ett nytt liv. Teamet på IHG har ett mycket nära samarbete med vår systerorganisation Move to Gothenburg och arbetsförmedlingen för att främja fördelarna med att bo och arbeta här. Vi kommer att delta på utvalda mässor och nätverksträffar för att visa Göteborg från sin bästa sida.

Varför är det viktigt för Göteborg att attrahera utländska investeringar och talanger?

– Göteborg är en stad och region i förändring och har ambitiösa tillväxtplaner under de kommande 10 till 15 åren, bland annat att skapa 120 000 arbetstillfällen fram till2035. För att förverkliga dessa planer kommer regionen att fortsätta att behöva nya investeringar och talanger. Utländska investeringar och nya invånare ger nya idéer och färdigheter, skapar mångfald och bidrar till strukturen i en dynamisk, växande stad. De har och kommer att fortsätta att spela en viktig roll i regionens utveckling. Till exempel sysselsätter utlandsägda företag över 100 000 personer i Göteborg, vilket är ungefär en femtedel av den totala sysselsättningen i regionen.   

Du är ny i tjänsten, men vad ser du mest fram emot under 2023?

– Visst är det tidigt, men vi har redan ett späckat schema för året. Med över 15 internationella evenemang och ett liknande antal inkommande delegationsbesök kommer teamet att vara mycket upptagen. Jag ser fram emot att komma ut och träffa våra kunder, både gamla och nya, och arbeta med teamet för att säkerställa att vi fortsätter att tillföra värde genom vårt rådgivningsarbete. Vi bidrog till över 15 investeringar under 2022 och vi har höga ambitioner att överträffa det under 2023. Men om jag ska välja en sak att verkligen se fram emot 2023 så blir det firandet för att markera 400-årsjubileet av Göteborg i början av juni. Jag har en känsla av att det kommer att bli något utöver det vanliga!

Är det något du vill tillägga?

– Jag lär mig fortfarande, men jag har blivit imponerad av den positiva attityden vi har i BRG och i vårt närområde med partners. Jag får en känsla av att det verkligen finns en "no problem is too big"-inställning till de frågor vi tar oss an. Att vara en del av ett team som levererar lösningar på stora och små problem är en härlig upplevelse och jag ser fram emot att bidra på alla sätt jag kan.

Läs mer:

Kontakt

Bild på Marcus Scoliége
Marcus Scoliège
Gruppchef
Kontakta mig om: Etablering, FDI, Mark och lokaler