Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

Havets hållbara måltider skapar möjligheter för företag i Göteborgsregionen

I en tid då hållbarhet och lokal matproduktion står i fokus har Göteborgsregionen möjlighet att ta en ledande position när det gäller företag inom blå mat. Alger, tång, musselfärs och sjögräs kan vara självklara val på framtidens middagsbord och Business Region Göteborg stöttar företag som vill utvecklas inom marina livsmedel. Genom samarbete och innovation främjas nya verksamheter och innovativa företagsidéer.  

Musslor

De blå näringarna omfattar flera havs- och vattenbaserade näringar som bland annat fiske och odling av alger och ostron, allt med ett hållbart tänk. Med Göteborgs fantastiska läge vid havet, fisket, hamnen och rederierna har regionen perfekta förutsättningar för att vara ledande i utvecklingen. Här finns stora möjligheter för samverkan och inspiration företagen emellan och med Business Region Göteborgs hjälp skapas kontakter och möjligheter.  

72% av all sjömat som äts i Sverige importeras vilket i längden inte är hållbart och det finns en enorm potential att lokalt producera näringsrik mat med råvaror från havet. Därför söker många aktörer inom den marina sektorn metoder för att hitta nya råvaror och optimera tillverkningen. Målet är att kunna producera mer hållbart och lokalt. Med det just nu oroliga omvärldsläget så finns ett brett intresse att öka sin självständighet och självförsörjningsgrad.   

– Det är dags att introducera musselfärs, sjöpung och tång på middagsbordet. I alla fall om man vill ligga i framkant av utvecklingen av marina livsmedel, det säger Madeleine Johansson som arbetar med näringslivsutveckling inom maritima näringar på Business Region Göteborg.  

Tillsammans med kollegan Karin Ingelhag som arbetar med frågan om hur man kan öka den lokala matförsörjningen i staden och Linda Högbacka på Yesbox Home of Entrepreneurs, arbetar hon för att stärka och utveckla företag inom blå mat. 

– I arbetet att öka den lokala matförsörjningen i staden är den blå näringen en naturlig och viktig del av processen, säger Karin Ingelhag. Arbetsprocessen fokuserar på att identifiera och stödja företag som satsar på ett hållbart företagande med kunskap och kontakter samt på att skapa förutsättningar för etablering, utveckling och innovation inom branschen, fortsätter hon.    

mötesplatsen Yesbox, som är en del av Business Region Göteborg, finns expertråd att få för att stödja hållbart nyföretagande och entreprenörskap. Yesbox håller till i Gamlestadens fabriker som varit en plats för idéutveckling, entreprenörskap och innovationer sedan 1621. I området växer och utvecklas just nu en mängd företag som arbetar med hållbar produktion och konsumtion av mat. På YESBOX anordnas event som handlar om mat och food tech för att entreprenörer, akademi och intresseorganisationer ska få möjlighet att lära och inspireras av varandra.

– Blå mat behöver bara havsvatten och solljus så det är enkelt att starta produktion, vilket många entreprenörer har kommit på. Utmaningen ligger i att skala upp och i förändringen av vad vi konsumenter kommer att äta i framtiden. Det ska bli spännande att se vilka nya innovationer och idéer som föds inom de blå näringarna. YESBOX har öppet för alla som vill ta sin idé vidare, säger Linda Högbacka. 

På Business Region Göteborg finns bred kompetens att ta del av för företag som söker stöd och rådgivning. Här kan företagare och entreprenörer få kostnadsfri rådgivning för att starta nytt företag, råd för att komma vidare i företagets utveckling och information om var det finns etableringsmöjligheter. Den 24-25 januari kan du träffa Business Region Göteborg och Yesbox Home of Entrepreneurs på Nordic Seafood Summit - mötesplatsen som samlar sjömatsbranschens aktörer – från fiskare och odlare till grossister, förädlingsindustri, handel, restaurang, forskare, beslutsfattare och myndigheter. 

Kontakt

Karin Ingelhag
Projektledare
Kontakta mig om: Hållbar livsmedelsförsörjning
Karin Ingelhag
Linda Högbacka
Verksamhetsledare
Kontakta mig om: Yesbox, Entreprenörskap
Bild på Linda Högbacka