Kvantrevolution lockar talanger

Potentialen hos kvantteknologin är svindlande. Uppgifter som traditionella datorer skulle behöva årtusenden på sig att lösa spås framtidens kvantdatorer kunna klara av på några minuter. En stor satsning som utgår från Chalmers placerar Göteborg i frontlinjen i den snabba globala utvecklingen.

Det har kallats en kvantrevolution, den utveckling som vi alla står inför. Ett nytt teknologiområde som förväntas omvandla det omöjliga till möjligt inom många branscher, och på sikt påverka hela samhället.

– Här i Göteborg finns resurser och kompetens för att skapa ett svenskt kvant-ekosystem som klarar konkurrensen även ur ett internationellt perspektiv, säger civilingenjör Lisa Rooth.

Hon är medgrundare och operativ chef på Scalinq, ett bolag som är ett exempel på de affärsmöjligheter som skapas i samband med kvantdatorsatsningen.

Lisa Rooth beskriver sig som tekniknörd med fokus på affärsutveckling. Som konsult i Orange County, Kalifornien, arbetade hon tidigare med att hjälpa nordiska tillväxtbolag in på den amerikanska marknaden. Under pandemin flyttade hon hem till Göteborg och slutförde sin masterutbildning.

Där träffade hon Zaid Saeed, med samma passion för att nyttiggöra teknik och forskning. Tillsammans djupdök de i banbrytande forskning inom tung teknik med kommersiella möjligheter. Det dök upp många potentiella projekt, men redan från första mötet med Chalmersforskarna och kvantdatorn kändes valet självklart:

– Här hittade vi något riktigt spännande, såväl teknikmässigt som affärsmässigt. Vi kunde ganska snart identifiera problem och se lösningar i form av ny hårdvara.

ScalinQ bildades, Zaid Saeed axlade rollen som vd, och bolaget har i dag totalt 11 medarbetare samt ett dotterbolag i USA. Den första produktserien, Linqer, erbjuder produkter med komponenter som kan hantera stora mängder signaler till och från kvantprocessorn.

– Detta var en tydlig flaskhals tidigare, och vi säljer till universitet, forskningsinstitut och företag runt om i världen. Jag brukar förenklat likna Linqer vid moderkortet i en traditionell dator. Men att jämföra en kvantdator och en vanlig dator är som att jämföra en glödlampa och ett stearinljus. De har samma funktion, men helt olika teknik och effektivitet.

Bolaget har egen fristående utveckling och verkstad i lokalerna i Vasastaden mitt i Göteborg. Men närheten till Chalmers är fortfarande viktig.

– Vi har identifierat ett stort behov för vår typ av lösningar och ser att det finns mycket mer än Linqer att utveckla. Chalmers är ett av få ställen i Europa som har en så pass storskalig kvantdator så att vi kan göra ordentliga tester. Vi har fortfarande ett samarbete och goda synergieffekter. Många Göteborgsföretag är också generellt duktiga på deeptech, så det är en bra region att finnas i.

Och därmed är vi tillbaka vid tanken på ett framtida göteborgskt företagskluster med fokus på kvantteknologi och dess tillämpningar.

– Vi i Göteborg har ett försprång nu, och chansen att ta greppet om en kraftfull teknik som kan ändra förutsättningar för både företag och samhälle. Vi är nog långt ifrån det enda bolag som ser möjligheterna i en helt ny industri. Jag ser mycket positivt på framtiden, säger Lisa Rooth.

Text: Karin Rehn

Bilder: Chalmers

Artikeln tidigare publicerad i Magasin Göteborg

Läs vidare på www.magasingoteborg.se. Här finns alla utgivna nummer – både på svenska och engelska. Magasin Göteborg är ett samarbete mellan Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Business Region Göteborg. Tidningen distribueras som en bilaga till Dagens Industri och läggs ut på en rad platser runt om i Göteborg. Om du önskar få fysiska tidningar, hör av dig till info@businessregion.se

Läs mer om Göteborgs styrkor inom tech