Nu går flyget från Landvetter till New York

Bild över New York

Flyglinjen mellan Göteborg och New York har återupptagits efter mer än 30 år, och den första reguljära direktflygningen sker nu på fredag. SAS direktflyg kommer att korta restiden avsevärt för både affärs- och privatresenärer. I förlängningen kommer det att gynna näringslivet genom att öka tillgängligheten, underlätta handeln, öka turismen och stärka stadens och regionens attraktions- och konkurrenskraft. 

För Västsveriges näringsliv har en direktlinje till USA länge varit en önskan, och det är lätt att förstå varför. USA är regionens största exportmarknad, och det finns 200 amerikanska företag i Göteborgsregionen med sammanlagt 7 500 anställda. 

Direktflyg mellan Göteborg och New York minskar restiden och eliminerar behovet av mellanlandningar, vilket sparar tid och pengar. Linjen erbjuder snabba och smidiga transferresor till många delar av New York City och östra USA, där flera stora västsvenska företag redan är etablerade. Flyglinjen ökar regionens konkurrenskraft gentemot andra regioner i Europa som redan har direktflyg till New York och gör det enklare för företag att etablera sig. 

Direktflyg underlättar handeln mellan de två regionerna genom att öka möjligheterna för företag att mötas och utveckla relationer. Därutöver öppnar det upp möjligheter för kunskapsutbyte och samarbete mellan Göteborgsregionen och några av USA:s främsta universitet, vilket kan stärka stadens attraktionskraft för internationell talang – en viktig faktor för att driva innovation och hållbar utveckling framåt.  

– För att Göteborg ska attrahera internationellt behöver vår infrastruktur helt enkelt växa i takt med ekonomin. Direktförbindelser är att betrakta som infrastruktur, säger Henrik Einarsson.   

Privatturismen gynnar näringslivet i Göteborgsregionen 

Inte bara affärsresenärer utan även privatpersoner kommer att dra nytta av flyglinjen, vilket gynnar näringslivet i Göteborgsregionen. Direktflyg möjliggör ökad turism mellan Göteborg och New York genom att göra resan mer tillgänglig och bekväm för turister. Göteborgsregionen har blivit alltmer attraktiv för amerikanska turister och företagare de senaste åren. Enligt statistik från SCB och Tillväxtverket besökte 119 000 amerikanska gäster regionen mellan januari och oktober 2022.  

– Med en stark dollar kan en ny direktlinje öppna upp möjligheter för fler amerikanska turister att besöka Göteborg, vilket så klart är ett välkommet tillskott i dessa tider för stadens butiker, hotell och restauranger, säger Henrik Einarsson.  

Bild på SAS flygplan A321LR

Det Airbus A321 Long Range-plan som kommer att användas på denna flyglinje tillhör den senaste generationen av flygplan och förväntas minska klimatpåverkande utsläpp med 15–18 procent jämfört med tidigare generationers flygplan.  

Sammanfattningsvis kommer den nya flyglinjen mellan Göteborg och New York att korta restiden rejält och gynna både affärs- och privatresenärer, näringslivet, turismen och stadens attraktions- och konkurrenskraft. 

Flygningar från Landvetter till New York kommer att avgå varje onsdag, fredag och söndag kväll, medan returflygningarna från New York till Landvetter kommer att ske sent på tisdagar, torsdagar och lördagar. 

Kontakt

Bild på Henrik Einarsson
Henrik Einarsson
Avdelningschef
Kontakta mig om: Etablering, Företagsklimat, Regional utveckling