Ny kurs hjälper företag att rekrytera och utveckla utländsk kompetens

International employees at a modern office in Gothenburg

Den viktigaste tillgången för företag är inte produkten eller tjänsten de säljer, det är deras personal. Konkurrensen är stenhård om rätt kompetens och i stor utsträckning idag anställer många företag kompetens från andra länder. Detta behov ökar och kommer att öka.

 Att rekrytera och utveckla talanger från utlandet är annorlunda och kräver strategier samt verktyg anpassade för den processen. Därför lanseras nu Move to Gothenburg en ny kurs för företag som vill lära sig mer om samt utveckla sitt arbetssätt med att attrahera, rekrytera, introducera internationell kompetens.  

– Vi ser ett behov av en riktad kortare utbildning där rekryterande företag, stora som små, kan få dyka ner i detta. Det är en annorlunda process som kräver annorlunda verktyg och strategier när man ska rekrytera spetskompetens direkt från andra länder. Vi hoppas att denna kurs ska kunna inspirera, lära samt ge en skjuts åt individen/företaget med att komma igång med dessa processer och verktyg, säger Niklas Delersjö, verksamhetschef på Move to Gothenburg.   

Kursen innefattar tre halv dagar och har tre fokusområden där den röda tråden är hur:et; attrahera, rekrytera, introducera, utveckla, behålla internationella talanger. Målgruppen är i huvudsak individer i företaget som ansvarar för eller arbetar inom HR, rekrytering, personalmobilitet, employer branding och onboarding (introducering av nyanställda). 

För många företag så finns det många utmaningar med att attrahera och rekrytera rätt kompetens in till Sverige. Att få dela dessa och få tillgång till ett strukturerat sätt och process, samt att få ett nätverk och dela erfarenheter med andra som sitter i samma sits är något som gör att många företag kommer ett steg vidare - oavsett om du redan har sätt att hantera dessa frågor eller inte, säger Johanna Judkins, global mobility expert och en av tränaren i den nya kurs.   

Kursen äger rum på International House Gothenburg, regionens officiella mötesplats för utländsk kompetens och en systerorganisation till Move to Gothenburg.      

– Under den här utbildningen är det en kombination av input från experter i frågorna, verktyg från olika instanser som du får tillgång till samt nätverket som är den unika kombinationen som ingen annan kan erbjuda, säger Johanna Judkins. 

Move to Gothenburg är ett samarbetsinitiativ mellan industri, akademi och offentliga aktörer som har till syfte att attrahera och förbättra förutsättningarna för internationell kompetens i Västsverige. Business Region Göteborg är en medgrundare och aktiv del av iniativet.