Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

Pilotprojekt banar väg för klimatneutralt byggande

Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande har beviljats medfinansiering från EU:s regionalfond, vilket möjliggör genomförandet av fyra banbrytande pilotprojekt inom byggsektorn. Dessa projekt fokuserar på nya lösningar och affärsmodeller med syfte att främja ett hållbart och klimatneutralt byggande.

två personer går i trappa

Pilotprojekten har stor potential att skalas upp, och de små- och medelstora företag som deltar för att möta pilotprojektens behov, får möjlighet att utveckla produkter och processer som efterfrågas på marknaden. Målet är att engagera fler aktörer, entreprenörer och materialtillverkare i Göteborgsregionen, och samtidigt inspirera andra att följa efter och bidra till en mer hållbar byggbransch.  

Framtiden Byggutveckling och Kvarteret Återbruket

Framtiden Byggutveckling initierar, utvecklar och producerar bostäder i hela Göteborg utifrån ett allmännyttigt uppdrag, med en vision om att bygga ett hållbart samhälle för framtiden. Deras pilotprojekt, Kvarteret Återbruket i Selma Stad, fokuserar på att bygga lägenheter där minst hälften av byggmaterialet ska vara återbrukat.  

Projektet strävar efter att skapa en lokal marknad för återbrukat material med särskilt fokus på material med hög klimatpåverkan, som annars skulle ha nyproducerats. Genom denna satsning undersöker Framtiden Byggutveckling hur återbruk kan implementeras storskaligt.

- Det vore bra om fler kunde se affärsnyttan i återbruk. Om fler produkter blir tillgängliga genom befintliga materialproducenter eller nya aktörer som upcyclar har vi kommit långt, det säger Cecilia Johannison som är Kvalitets- och miljöansvarig på Framtiden Byggutveckling

Framtiden Byggutveckling står själva för alla investeringskostnader i projektet och får inte stöd från EU:s regionalfond. Istället bidrar de som behovsägare och motor för utvecklingen av nya lösningar och affärsmodeller i Göteborgsregionen.

Läs mer om Kvarteret Återbruket

Stadsfastighetsförvaltningen Göteborgs Stad och Förskolan Lerumsvägen

Stadsfastighetsförvaltningen Göteborgs Stad skapar miljöer där livet kan blomstra. Genom att planera, bygga, hyra in, förvalta och utveckla både lokaler och utemiljöer, stödjer de Göteborgs Stads verksamheter och skapar utrymme för människor att växa och samhället att utvecklas.

Förskolan på Lerumsvägen 31 i Olofstorp är byggd under 1970-talet och i stort behov av renovering. Byggnadsmaterialet har nått sin tekniska livslängd och genom pilotprojektet vill man modernisera lokalerna för fortsatt verksamhet i minst 20 år till. Fokus ligger på att återanvända tekniska installationer och byggmaterial. Erfarenheterna från projektet kommer att användas som modell för framtida renoveringar av liknande fastigheter som stadsfastighetsförvaltningen förfogar över.  

- En av våra förhoppningar är att vi genom de tester som kommer göras på Lerumsvägen 31 kan hitta bra metoder för återbruk som vi kan kopiera till andra projekt med liknande förutsättningar, och på så sätt minska vår klimatpåverkan från renoveringar, säger Hanna Holmstedt, projektledare Stadsfastighetsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Läs mer om Förskolan Lerumsvägen

Vasakronan Fastigheter och Kaj 16

Vasakronan är Sveriges ledande fastighetsbolag med en tydlig vision om den goda staden där alla människor trivs och verksamheter utvecklas. Bolaget arbetar aktivt med och ligger i framkant när det kommer till att minska materialanvändning, öka återbruk och användning av förnybart och återvunnet material i större skala.

Genom projektet Kaj 16, ett av Sveriges största kontorshus i trä, har Vasakronan som mål att hitta nya affärsmodeller och samarbetspartners för att möjliggöra storskaligt återbruk i nyproduktion. Kaj 16 bygger vidare på återbruksprojektet Kromet – en fastighet som tidigare stod på kajkanten vid nya Hisingsbron. Huset var byggt på tidigt 80-tal, men i samband med krav som ställs i den nya planen för området skulle inte byggnaden fungera varför beslut togs om demontering och rivning. Materialet från Kromet har tagits tillvara genom återbruk i den nya byggnaden men även i andra projekt.

Målet med Kaj 16 är att det ska bli en öppen arena med stark hållbarhetsprofil för företagare, innovatörer och besökare. Byggnaden, varav 12 av 16 våningar byggs i trä, kommer att bestå av så mycket återbrukat material som möjligt, inklusive fasadplåtar och sockelelement från den demonterande fastigheten Kromet. Betongen från stommen från den tidigare byggnaden har kunnat återvinnas och blivit en del av grundläggningen för Kaj 16.

- Genom projektet Kaj 16 ser vi en möjlighet att driva på och utveckla nya marknader och affärsmodeller för återbruk och cirkulära processer. Vi kommer delta i rundabordssamtal och nyttja det nätverk som BRG knyter till sig, i syfte att identifiera nyckelfrågor och lösningar som driver på utvecklingen om en marknadsplats för återbruk i stor skala, säger Magnus Tengberg, Chef Stads- och Fastighetsutveckling Göteborg, Malmö och Uppsala på Vasakronan.

Projektet har höga ambitioner för miljö- och återbruksarbete, med fokus på digitalisering och effektivisering. Vasakronan deltar aktivt för att bidra till byggbranschens kapacitet inom storskaligt återbruk. 

Läs mer om Kaj 16

Läs mer om återbruksprojektet Kromet

Läs mer om Vasakronan

Steptura och Näst Innovation Destination Torslanda

Steptura, grundat av Next Step Group, Balder och Vectura Fastigheter, förenar kompetenser inom stadsplanering, fastighetsutveckling, kultur och samhällsbyggnad med målet att skapa innovationsdestinationer och ekosystem i Västsverige.

Som pilotprojekt ska Steptura gå in med ett pilotprojekt inom ramen för stadsutvecklingsprojektet Näst Innovation Destination Torslanda. Mer information om pilotprojektet kommer framöver.

Läs mer om Steptura

Läs mer om Näst Innovation Destination Torslanda

Information

Pilotprojekten kommer genomföras inom ramen för projektet Living Lab Klimatneutralt Byggande som är en del av Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande. Projektägare är Business Region Göteborg i partnerskap med Förvaltnings AB Framtiden, Mölndals Stad och Centrum för management i byggsektorn (CMB) vid Chalmers. Pilotprojekten leds av Framtiden Byggutveckling, Vasakronan Fastigheter, Steptura och Fastighetsförvaltningen Göteborgs Stad.

Läs mer om Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande

Läs mer om Living Lab Klimatneutralt Byggande

Kontakt

Karin Bjerner
Processledare
Kontakta mig om: Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande
Karin Bjerner Processledare -Transport och Fordon, Business Region Göteborg