Sysselsättningen backar – men företagen spår bättre tider

Handeln drar upp konjunkturläget i Göteborgsregionen ytterligare ett snäpp, trots inbromsning inom tillverkning. Utsikterna förbättras en aning inom både tjänste- och byggsektorn. Men arbetsmarknaden släpar efter. Byggkrisen fick sysselsättningen i regionen att sjunka under andra kvartalet, för första gången sedan pandemin.

Tredje kvartalsrapporten 2024

Konjunkturindikatorn för Göteborgsregionen stärktes marginellt till 95,1 under det andra kvartalet 2024, mitt emellan gränserna för låg- och normalkonjunktur. Bäst läge råder nu inom handeln, som upplever normalstark konjunktur, medan produktionsvolymerna sjönk en aning hos tillverkarna. Det visar årets tredje konjunkturrapport från Business Region Göteborg.

Handelns försäljningsvolymer har ökat, och förväntas stiga än mer kvartal tre. Konkurrens, inflation och dyr import har dock pressat ner lönsamheten. Antalet anställda är i princip oförändrat, och sysselsättningen spås inte öka i höst.

För tillverkningsföretagen blev andra kvartalet lite av en besvikelse. De flesta förväntade sig ökade volymer, men i stället försämrades både volymer och orderingång för många tillverkare, som landade i bedömningen normalsvag konjunktur. Utsikterna för tredje kvartalet är dock försiktigt positiva.

– Hushållens köpkraft ökar när inflation sjunker. Det i kombination med förväntan om lägre räntor ökar optimismen inom detaljhandeln. Men internationellt har det varit tufft på många marknader. Sex av tio industriföretag vittnar om dålig efterfrågan under andra kvartalet, säger Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg.

Det är en förklaring till att det ännu inte har lossnat inom tjänstesektorn. Dålig efterfrågan drabbade även vartannat tjänsteföretag under kvartalet. Men här är optimismen inför hösten påfallande. Orosmolnet är att många bolag fortfarande begränsas av kompetensbrist.

Inflationen är bekämpad – konjunkturen vänder upp

Bostadsbyggandet i Göteborgsregionen har fortsatt att minska. Byggstarterna sjönk 33 procent i Göteborg första halvåret i år, eller 15 procent inräknat kranskommunerna, jämfört med samma period 2023. Lågkonjunktur råder alltjämt i sektorn. Efterfrågan, orderstock, byggvolym och anställda minskade även under andra kvartalet. En majoritet av byggföretagen upplever att botten nu är nådd, och att volymerna ökar under hösten. Det kommer dock ta tid innan sysselsättningen hänger med uppåt. Utsikterna ett år framåt är dock mycket ljusa, enligt de räntekänsliga byggföretagen.

Den svenska inflationen är nu nere på Riksbankens mål, som flaggar för fortsatta räntesänkningar framåt. Regeringen lägger fram en offensiv budget. Prognosmakarna landar i att Sveriges BNP växer med 0,7 procent i år, och nästa år är tillbaka på mer normala 2,2 procents tillväxt. Det är klart högre än det förväntade snittet för EMU-länderna.

Den exportviktade BNP-tillväxten på Göteborgsregionens tio största marknader har hållit ställningarna genom den svenska lågkonjunkturen, men ligger samtidigt lägre än den genomsnittliga tillväxten de senaste sex åren. Exportvikten spås landa på 1,7 procent i år, och öka till 1,9 procent under 2025.

Botten ännu inte nådd på arbetsmarknaden

Arbetslösheten i Göteborgsregionen ökar på årsbasis, men ligger fortfarande under rikssnittet. Augustisiffran 6,2 procent öppet arbetslösa var 0,8 procentenheter högre än i fjol. Motsvarande augustisiffra var 7,0 procent i Stockholmsregionen och 9,3 procent i Malmöregionen. I riket som helhet låg andelen öppet arbetslösa på 6,8 procent i augusti.

– Arbetslösheten ökar som regel under sommaren. Många arbetslösa ungdomar börjar studera eller arbeta framåt september/oktober, och först då kan vi säga hur avmattningen ser ut på arbetsmarknaden. Men vi förväntar oss att arbetslösheten kan öka ytterligare i höst, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg.

Sysselsättningen minskade under andra kvartalet för första gången sedan dippen under pandemin. Jämfört med 2023 med drygt 1000 personer, till 573 000 sysselsatta. Främst på grund av nedgången i byggandet.

Under perioden maj-juni minskade också antalet utannonserade jobb minskade med 43 procent på årsbasis. Samtidigt som varslen och konkurserna ökade.

– Arbetsmarknaden släpar alltså efter konjunkturen, och när vändningen uppåt igen sker beror på när hushållen kan börja spendera bredare igen, och företagen får incitament att investera. Någon gång under första halvan av 2025 lär vi vara närmare ett normalläge, säger Peter Warda.

Konjunkturrapport för Göteborgsregionen #3 2024 bifogas.

Kontakt

Peter Warda
Senior analytiker
Kontakta mig om: Analys, Konjunkturläget
Bild på Peter Warda