Techcon satsar på att bli bäst i världen

James Nahani, vd på Techcon

Som medlem i Tillväxtprogrammet har James Nahani hittat en riktning för sitt företag. Med en tydlig struktur och bättre kommunikation ska Techcon bli bäst i världen.

Techcon bygger monteringsutrustning och är specialiserade på skräddarsydda lösningar. Bland de anställda finns både designers, ingenjörer och verkstadspersonal.

– I grunden är vi maskinbyggare. Vi är jätteduktiga uppfinnare, men jobbar också väldigt nära våra kunder genom hela projekten, säger James Nahani, vd och grundare.

Jobbar med kunder över hela världen

James Nahani är utbildad maskinkonstruktör och startade eget direkt efter examen. Då var tanken att satsa på konsultverksamhet, men företaget började snart att utveckla egna maskiner. I dag har Techcon 15 anställda och kontor i Partille och Makedonien. Bland kunderna finns välkända globala industriföretag och omsättningen har ökat för varje år. Men vägen hit har inte varit spikrak.

– Det känns som att vi har startat om några gånger, både vad gäller vårt erbjudande och vilka kunder vi jobbar med. Vi har gått från att erbjuda enklare produkter till väldigt komplexa projekt. Det är först efter att vi gick med i Tillväxtprogrammet som vi har hittat en riktning att hålla oss till.

Program med många möjligheter

James Nahani blev medlem i Tillväxtprogrammet efter att ha blivit kontaktad av Charlotta Johansson, företagsrådgivare på Business Region Göteborg.

– Först var jag skeptisk och förstod inte riktigt vad det gick ut på. I dag är jag väldigt glad att jag gav det en chans. Genom programmet har jag fått många nya kontakter och mycket större kunskap om frågor som rör både ekonomi, personal och hållbarhet.

Inom ramen för programmet har James Nahani deltagit i vd-nätverk och både han och andra i personalen har varit med på seminarier och gått olika utbildningar.

– Jag ser Tillväxtprogrammet som en jättestor buffé där det finns massor att välja på. Men du måste själv ta reda på vad du gillar och är intresserad av. Gör du det finns det hur mycket möjligheter som helst. 

Pitch gav nya styrelsemedlemmar

James Nahani har också varit med på Styrelsematchning, ett event där han pitchade Techcon för potentiella styrelsemedlemmar. Ett 30-tal personer var intresserade, av dem valde James Nahani ut tre som nu sitter i företagets styrelse.

– Vi har precis kommit igång, men min förhoppning är att den nya styrelsen ska hjälpa till att guida oss framåt. De är alla personer med mycket erfarenhet och kunskap.

Expertkonsult hjälper till att skapa struktur

Just nu har Techcon stort fokus på marknadsföring och att öka den digitala närvaron. Tillsammans med expertkonsulten från Tillväxtprogrammet, Tommy Ivarsson, håller James Nahani också på att skapa en långsiktig plan och struktur för företaget.

– I det arbetet ingår att bli bättre på kommunikation, det är viktigt att alla i personalen vet vad som händer och vad vi står för.

Det långsiktiga målet är att Techcon ska bli bäst i världen på utrustning för momentdragning.

– Jag tror absolut det är möjligt. Innovation är vår främsta styrka och det finns inte många andra som kan skapa de maskiner vi kan. 

Verkstadsbild p Techcon med vd James Nahani och medarbetare

James Nahanis 3 tips – så blir du bra på att nätverka:

1. Ta initiativ. Vänta inte på att bli inbjuden utan ta kontakt med personer som du tror kan hjälpa dig. Det brukar alltid leda vidare till andra kontakter.

2. Våga vara ärlig. Var inte rädd för att berätta om dina utmaningar och vad du inte kan för personer du träffar. Det finns många som vill hjälpa till.

3. Dela med dig. Berätta också om vad du är bra på och dela med dig av dina kunskaper till andra. Att nätverka är både ett givande och tagande. 

Läs mer

Kontakt

Susanne Abildtrup
Susanne Abildtrup
Koordinator
Kontakta mig om: Administration, Affärsutveckling, Event
Bild på Charlotta Johansson
Charlotta Johansson
Företagsrådgivare
Kontakta mig om: Affärsutveckling, Tech, Tillväxt