Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

Tillväxtprogrammet stärker företagens konkurrenskraft och lönsamhet – ny rapport visar positiva resultat

Tillväxtprogrammet fortsätter att leverera tydliga och mätbara resultat för företag i Göteborgsregionen. Den senaste tillväxtrapporten, som analyserar utvecklingen mellan 2021 och 2023, visar att företag som deltar i programmet uppvisar en starkare lönsamhet och en stabil tillväxt i antal anställda och omsättning jämfört med en kontrollgrupp.

Tre personer inspekterar en maskin
Techcon, med VD James Nahani, är ett av de framgångsrika företagen som deltar i Tillväxtprogrammet.

– Vi ser återkommande att företag som är en del av Tillväxtprogrammet har en bättre utveckling än genomsnittet i regionen, både vad gäller lönsamhet och konkurrenskraft. Det är särskilt tydligt i tuffare ekonomiska perioder, säger Jan Fineman, senior analytiker på Dun & Bradstreet som ligger bakom rapporten.

Långsiktig tillväxt och stabil lönsamhet

Analysen, som sträcker sig över perioden 2021–2023, visar att företagen i programmet har en högre tillväxt i antal anställda och omsättning än kontrollgruppen. Förädlingsvärdet, en viktig indikator på ekonomisk prestation, har ökat i samma takt som kontrollgruppen men med en högre konkurrenskraft.

– Det vi ser är att företag som arbetar systematiskt med sin affärsutveckling står starkare, särskilt i tider av osäkerhet. Under pandemin såg vi exempelvis att företagen i programmet inte bara behöll sin personal, utan i många fall också växte, säger Fineman.

En av de viktigaste faktorerna bakom framgången är programmets metodik. Företagen genomgår en noggrann analys och får en tydlig plan för sin utveckling. Tillsammans med expertkonsulter arbetar de sedan strategiskt och långsiktigt med tillväxt och lönsamhet.

– Tillväxtprogrammet vänder sig till företagare som har en ambition att växa och utvecklas. Vi ser att de företag som är mest engagerade och långsiktiga får de bästa resultaten, säger Dejan Djurkovski, chef för Tillväxtprogrammet.

En modell som fungerar år efter år

Att programföretagen presterar bättre än genomsnittet är ingen engångsföreteelse. Mätningar som sträcker sig över mer än ett decennium visar en konsekvent positiv trend där programföretagen har haft en högre tillväxt än kontrollgruppen i de flesta år.

– Det handlar inte om enstaka framgångsrika företag, utan om ett brett genomslag. Många av företagen som deltar ser en stadig utveckling. Det är en tydlig signal om att modellen fungerar, säger Fineman.

En viktig aspekt är också att företagen i programmet satsar på sin tillväxt och investerar i sin utveckling. Att vara med i Tillväxtprogrammet innebär ett åtagande, både i tid och resurser, vilket bidrar till att deltagarna är motiverade och har en tydlig ambition.

– Vi vet av erfarenhet att tillväxt kräver engagemang och ett strukturerat arbetssätt. Företagen i programmet får tillgång till rätt verktyg och experter, och vi ser att de som verkligen satsar också får de bästa resultaten, säger Djurkovski.

Starkare i utmanande tider

Tidigare rapporter har visat att företagen i programmet klarar sig bättre än genomsnittet även under ekonomiskt svåra år. Under krisår som 2013 och 2020 var skillnaden extra tydlig – medan många företag i regionen kämpade för att behålla sin lönsamhet och personal, visade programföretagen en stabil eller till och med positiv utveckling.

Den senaste mätningen visar att denna trend håller i sig. Företagen i Tillväxtprogrammet står starkt och har en tydligare riktning för sin tillväxt än många andra företag i regionen.

– Företagande handlar om att navigera i en föränderlig värld. Vi ser att de företag som deltar i programmet får med sig viktiga verktyg och strategier som gör att de kan växa hållbart över tid, säger Fineman.

Vad händer härnäst?

Tillväxtprogrammet fortsätter att erbjuda stöd till företag som vill växa och stärka sin konkurrenskraft. De senaste resultaten bekräftar att programmet skapar verklig effekt för deltagarna och att modellen står sig stark även i tider av ekonomisk osäkerhet.

Läs mer om Tillväxtprogrammet