Välbesökt ”startdag” för blivande café & restaurangägare

Liselott Lönn

Starta café- & restaurangdagen lockade över 100 deltagare till Yesbox i Gamlestan. Deltagarna fick, förutom en god dos inspiration, en inblick i de regelverk som finns inom café- och restaurangbranschen.

De flesta av deltagarna hade siktet inställt på att starta café, men även restaurang och foodtruck fanns med på ”drömlistan” bland de drygt 100 deltagarna på plats.

Dagen bjöd på ett fullmatat program där sex myndigheter och förvaltningar bjöd på all kunskap som behövs för att komma igång; från sopsortering och fettavskiljare till brandsäkerhetskrav, kassaregister och utskänkningstillstånd.

– Deltagarna blir fullmatade under dagen, det är tanken. Att hitta rätt i restaurangbranschens regelverk kan ibland kännas överväldigande, men genom kunskap och möjlighet att göra rätt från början är det enklare att göra sin dröm till verklighet, förklarade Torbjörn Kvarefelt, Göteborgs Stads företagslots och dagens moderator.

Under evenemanget fick blivande café- och restaurangägare chansen att inte bara ta del av presentationer från experter inom olika områden, utan också möjligheten att mingla, ställa frågor och knyta kontakter med framtida branschkollegor. I pauserna kunde deltagarna prata enskilt med de olika föreläsarna vid frågestationer, vilket var uppskattat och välutnyttjat med kö till en del av de medverkande. Ekonomi och svårt att få koll på alla olika regler var det som de flesta deltagarna kände var det som var deras största hinder innan dagen.

Tidigare deltagare öppnar café

Förra året var Lina Kamal en av de som satt i stolsraderna på Starta café- & restaurangdagen. Nu stod hon på scen och berättade om det café hon strax ska öppna. Lina såg dagen som det slutgiltiga ”tecknet” på att komma igång.

– Jag kände mig lite rädd innan, berättade Lina Kamal på scen. Men när jag förra året såg alla myndigheter på plats. Miljöförvaltningen och Skatteverket med flera och hur de talade om vad det var för punkter man skulle vara extra noggrann med, så kände jag att ”det där tror jag nog att jag skulle klara av”. Så där och då bestämde jag mig för att starta!

I maj öppnar hennes eget café med fokus på hälsosamma och naturliga produkter i nya lokaler i Mölndal.

– Vårt mål är att göra startprocessen så smidig som möjligt, och genom dessa årliga träffar hoppas vi kunna inspirera och utrusta våra framtida restauratörer med det de behöver för att lyckas, tillade Torbjörn. Den mesta informationen för att starta finns på Göteborgs webbplats, men att ändå få allt samlat så här är något som visat sig vara uppskattat. Vi drar fulla hus varje år.

På det stora hela blev Starta café- & restaurangdagen en dag för kunskapsutbyte och nätverkande, och många deltagare uttryckte en märkbar optimism inför framtiden.

En växande bransch

– Restaurangnäringen, café, restaurang, foodtruck med mera, har ökat med nära 500 nya tjänster under senaste året. Och ser vi på antalet anställda sedan 2010 så har det mer än dubblerats i regionen. 101% upp med nu fler än 21 000 anställda, säger Peter Warda, Senior analytiker på Business Region Göteborg.

Läs mer: