Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

Välja rätt företagsform - En guide för blivande företagare

Vilka är fördelarna och begränsningarna med olika företagsformer? Ska du börja med enskild firma eller aktiebolag, och vilka andra företagsformer finns att välja mellan? Det här några av de vanligaste frågorna som våra företagsrådgivare får. Därför har vi skapat en guide som hjälper dig att förstå skillnaden mellan de olika företagsformerna, och varför det är viktigt att välja rätt.

Tre personer pratar om olika företagsformer
1
1

1. Varför är det viktigt att välja rätt företagsform?

Att välja rätt företagsform (bolagsform) från början kan spara tid, pengar och onödigt besvär i framtiden. Valet påverkar allt från vilka rättigheter och skyldigheter du har som ägare, till hur du kan finansiera och driva din verksamhet.

Några saker som avgörs av vilken företagsform du väljer är:

  • Ditt personliga ansvar: Valet av företagsform avgör vilket personligt ekonomiskt ansvar du har. I en enskild firma har du exempelvis fullt personligt ansvar, men i ett aktiebolag är ansvaret begränsat till det investerade kapitalet.
  • Finansiering: Vissa företagsformer, som aktiebolag, erbjuder investerare ett skydd för deras investeringar. Om du behöver finansiering kan det vara värt att fundera på.
  • Skatteregler: Olika företagsformer har olika skatteregler, vilket påverkar din ekonomiska situation. Till exempel beskattas vinsten i en enskild firma som personlig inkomst, medan ett aktiebolag betalar bolagsskatt.
  • Administration: Mängden och typen av administration kan variera beroende på vilken typ av företag du bildar. Valet av företagsform kan exempelvis avgöra om du är skyldig att lämna en årsredovisning till Bolagsverket eller behöver en revisor.
  • Framtidsplaner: Din valda företagsform kan påverka dina möjligheter att expandera, ta in delägare eller sälja företaget i framtiden. Om du planerar att expandera snabbt och ta in fler delägare kan det vara smartare att bilda ett aktiebolag framför en enskild firma.

Tips: 
Vill du ha hjälp att skriva affärsplanen? Vår guide hjälper dig i alla steg. Dessutom finns en kostnadsfri mall att ladda ner. 

Skriva affärsplan - En guide för blivande företagare

2

2. De olika företagsformerna

Vi guidar dig genom de olika företagsformerna

Det finns fem olika företagsformer att välja mellan i Sverige, men i praktiken kan du oftast inte välja mellan alla. Olika företagsformer passar olika typer av verksamhet och ägandeförhållanden. Valfriheten begränsas bland annat av om du ska driva verksamheten själv eller med någon annan, om du har ett startkapital och vad du ska jobba med.

  • Enskild näringsverksamhet (enskild firma)

Att starta enskild firma är ett bra alternativ för dig som vill driva företag på egen hand och inte räknar med skyhöga vinster. Det är relativt enkelt att komma igång då det inte krävs något startkapital. För att starta en enskild näringsverksamhet behöver du registrera företaget hos Skatteverket, och i samband med det kan du registrera dig för moms och ansöka om F- eller FA-skatt.

F-skatt innebär att du själv betalar dina skatter och egenavgifter genom att ha en debiterad preliminärskatt. Om du har en anställning vid sidan om ditt företag skall du betala FA-skatt.

Som enskild företagare är du ensam firmatecknare och har fullt ansvar för företagets ekonomi, avtal och eventuella skulder. Går företaget med förlust påverkar det din privatekonomi, eftersom du och företaget är samma juridiska person. Ditt personnummer blir företagets organisationsnummer, och alla inkomster beskattas som inkomst av tjänst. Du behöver upprätta ett årsbokslut, men till skillnad från aktiebolag finns inget krav på revisor. 

Det är valfritt att registrera företagsnamnet hos Bolagsverket, men du kan välja att registrera dig för att få företagsnamnet skyddat i ditt län.

  • Aktiebolag (AB)

Att starta aktiebolag är ett bra alternativ om du vill driva företag själv eller tillsammans med andra och kan lägga in ett startkapital på 25 000 kronor. Det innebär lite mer administration än för enskild firma, men du får en tydligare gräns mellan företagets ekonomi och din privata.

I ett aktiebolag är det företaget, inte du som privatperson, som ansvarar för avtal och skulder. Däremot kan du bli personligt betalningsansvarig för skatteskulder i vissa situationer. Bolaget får ett eget organisationsnummer och beskattas för bolagsskatten separat, vilket ger dig möjlighet att ta ut lön och eventuell utdelning. Du behöver upprätta en årsredovisning, och om bolaget är större kan det även krävas en revisor. Företagsnamnet skyddas i detta fall i hela landet.

  • Handelsbolag (HB)

Om ni är två eller fler personer som vill starta bolag tillsammans, men vill slippa kravet på startkapital kan företagsformen handelsbolag vara ett alternativ. I ett handelsbolag är bolaget en egen juridisk person, precis som i ett aktiebolag, men delägarna har personligt ansvar för företagets avtal och skulder.

Som delägare i ett handelsbolag är du solidariskt ansvarig, vilket innebär att om bolaget inte kan betala sina skulder kan fordringsägaren kräva skulden från vilken delägare som helst. Det är också ägarna som ska betala skatt. Om handelsbolaget har minst en juridisk person som delägare eller räknas som ett större företag måste du upprätta en årsredovisning. Ett handelsbolags företagsnamn skyddas i det/de län där företaget är registrerat.

  • Kommanditbolag (KB)

Ett kommanditbolag är en form av handelsbolag där vissa delägares ansvar är begränsat till vad de satsat i företaget. För att starta ett kommanditbolag måste ni vara minst två delägare: en komplementär (den som har fullt ekonomiskt ansvar) och en kommanditdelägare. Komplementären är den som riskerar att behöva täcka bolagets skulder om företaget inte kan betala. Kommanditdelägaren däremot har ett begränsat ansvar och riskerar bara den kapitalinsats som satsats i företaget.

Ett kommanditbolag är en egen juridisk person, men delägarna beskattas för sin andel av vinsten. Större kommanditbolag, eller de med juridiska personer av viss storlek som delägare behöver upprätta en årsredovisning och ha en revisor. Företagsnamnet är endast skyddat i det län där bolaget är registrerat.

  • Ekonomisk förening (ek.för)

En ekonomisk förening kan vara en passande företagsform när flera juridiska personer vill gå ihop kring en gemensam fråga. Exempelvis för att samäga en väg, ett kooperativ eller starta en bostadsförening. Det krävs minst tre personer, företag eller föreningar för att tillsammans kunna starta en ekonomisk förening – och varje medlem ska betala en insats samt eventuellt medlemsavgift.

Den ekonomiska föreningen är en demokratisk företagsform där varje medlem har en röst, oavsett insats. Föreningen är en egen juridisk person vilket innebär att medlemmarna inte är personligt ansvariga för föreningens skulder. Man kommer alltså aldrig att förlora mer än den egna insatsen.

Ekonomiska föreningar är bokföringsskyldiga och måste upprätta en årsredovisning även om ingen eller väldigt liten verksamhet bedrivs i föreningen. En fördel kan vara att man har rätt att tillämpa brutet räkenskapsår. När föreningen registreras hos Bolagsverket får den ett organisationsnummer och kan själv teckna avtal, ha anställda och äga saker. Namnskyddet för föreningen gäller i hela landet.

Fler företagsformer

Utöver de bolag som nämnts ovan, våra vanligaste bolagsformer, finns även företagsformerna enkelt bolag, europabolag, europeisk ekonomisk intressegruppering och europeisk gruppering för territoriellt samarbete (EGTS). Mer om dem kan du läsa hos Bolagsverket eller Skatteverket.Är du fortfarande osäker på vilken företagsform som passar dig bäst? 

Boka en kostnadsfri rådgivning med våra experter

3
3

3. Kan man kombinera olika företagsformer?

Ibland kan det vara smart att kombinera olika företagsformer för att skapa ekonomiska fördelar. Ett vanligt exempel är att ensamföretagare går ihop i en ekonomisk förening för att göra gemensamma inköp eller dela på kostnader.

En förening som vill driva affärsverksamhet kan också välja att lägga den i ett separat bolag, med egen styrelse och ekonomi. På så sätt sprids riskerna, och verksamheten blir enklare att sälja eller överlåta i framtiden.

4
4

4. Kan man byta företagsform? 

Många väljer att börja som enskild firma för att senare gå över till aktiebolag när verksamheten växer. Det är ganska klokt, men det är bra att vara medveten om att det kan vara en del administrativt arbete längs vägen.

Att byta företagsform är inte något du kan göra med ett knapptryck – i stället behöver du avsluta din nuvarande verksamhet och starta en ny. Det innebär att du registrerar ett nytt företag, avvecklar det gamla och flyttar över verksamheten helt eller delvis till den nya företagsformen. 

Alla skulder och tillgångar måste stämmas av mellan bolagen. Reglerna skiljer sig åt beroende på vilken företagsform du har i dag och vilken som blir din nya företagsform. Kontakta därför Skatteverket eller din revisor för att få hjälp med detta.

När omsättning sticker i väg över 500 000 redan efter ett halvår – då är det dags att omvandla den enskilda firman till aktiebolag. Annars får du betala onödigt mycket skatt.
- Selma Atic, företagsrådgivare, Business Region Göteorg
5

5. Vill du ha hjälp att välja företagsform?

Med våt koncept Starta Smart kan du starta företag på ett välplanerat sätt. På våra Business Center i Angered och Gamlestaden hittar du våra erfarna företagsrådgivare Dragan Sako och Selma Atic. De kan hjälpa dig med allt från affärsplanering och budgetering, till lagkrav och kommunikation. 

Utöver rådgivning erbjuder vi inspirerande workshops, seminarier och nätverksträffar. Vi vill helt enkelt ge dig de bästa förutsättningarna som möjligt för att lyckas med ditt företagande. 

Hör av dig till Selma och Dragan direkt, och boka in en kostnadsfri rådgivning. 

Kontakt