Branschikon Fordon

Fordon & transporter

Den svenska fordonsindustrin har sitt hjärta i Göteborgsregionen. Här finns hela näringskedjan inom fordonsproduktion, unika testmiljöer, bred kompetens samt världsledande forskning och utveckling kring framtidens hållbara och uppkopplade mobilitet. 

Så kan vi hjälpa dig

Till oss vänder du dig för att få information om hur branscherna ser ut i regionen.

Vi öppnar dörrar för dig som vill vara en del av en spännande utveckling. Kontakta oss för mer information om vad som händer i branschen, samverkans- och utvecklingsprojekt samt möjligheter för investering och etablering i Göteborgsregionen. 

Vill du hålla dig à jour med vad som händer på området kring elektrifierade fordon & transporter prenumerera på vårt omvärldsbrev nedan och bocka i det aktuella utskicket på listan. 

Prenumerera på omvärldsbrevet
Lindholmen Science Park
Öppet kontorslandskap med tmedarbetare vid skrivborden

Fakta om fordonsbranschen

I Västra Götalandsregionen finns 40 000 anställda inom fordonsindustrin, 98 procent av landets personbilsindustri och 50 procent av landets lastbilsindustri. Det gör regionen till en av världens kunskapstätaste regioner per capita vad gäller utvecklingen av framtidens mobilitet för person och godstransporter. Vi förser dig med branschkunskap och kontakter - hör gärna av dig till oss!

Fördjupad branschfakta
Exteriör av köpcentrum med människor

Vill du etablera ditt företag här?

Funderar du på att etablera dig i Göteborgsregionen? Vi kan bistå med hjälp kring lediga lokaler, investeringshjälp, branschkontakter etc - det vi kallar All Inclusive Etableringstjänst.

 

All inclusive etableringstjänst.
En inzoomad bild på bil som laddas med el

Omställning till ett fossilfritt transportsystem

Omställningen kräver samverkan mellan stadens aktörer och näringslivet. Är du som företagare intresserad av att vara med i omställningen? Hör av dig till oss! Vi har kunskapen och kontakterna så att ditt företag kan bli en del av omställningen, då vi samordnar stadens samlade insatser för omställning till ett fossilfritt transportsystem till 2030.

Läs mer om omställningen där elektrifieringen visar vägen
Gothenburg Green City Zone karta

Vi testar framtidens transportsystem. Här och nu.

Gothenburg Green City Zone är en zon där vi testar ny teknik i både fordon och infrastruktur. Målsättningen är att transporterna inom zonen ska vara hundra procent utsläppsfria redan 2030. Ett helt nytt klimatneutralt transportsystem kräver att vi tänker om, tänker nytt och tänker tillsammans. Vi välkomnar företag från hela världen att delta i samarbetet och tillsammans skapa innovativa transportlösningar för framtidens städer här och nu.

Läs mer och bli en del av initiativet
Leende kvinna under gruppmöte

Nätverk och mötesplatser

Söker du nya företagskontakter? Vill du hitta nya samarbetspartners, inspirera eller bli inspirerad av andra? Eller är du nyfiken på mötesplatser där aktörer från forskning, näringsliv och det offentliga möts?  

Vi listar nätverk och mötesplatser åt dig här
Lindholmen med färja vid hållplats

Miljöer för innovation

En viktig nyckel till regionens framgångsrika fordonsbransch är samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga. Lindholmen Science park och Johanneberg Science Park i Göteborg fungerar som plattformar för tvärvetenskapliga och branschöverskridande projekt. Här finns bland annat Test Site Sweden som utvecklar test- och demonstrationsmiljöer för hållbara transporter. Samverkan inom regionen har även resulterat i AstaZero, världens första fullskaliga testmiljö för framtidens trafiksäkerhet.

 

Läs mer om branschen och regionala tillgångar
Kollage av testbäddsmiljöer

Testbäddar - delade utvecklingsmiljöer

En testbädd är fysiska eller virtuella miljöer där företag, akademi och andra aktörer kan samverka vid utveckling, test och införande av nya produkter, tjänster eller organisatoriska lösningar. Göteborgsregionen har flest antal testbäddar i landet och i många av dem är samverkan en nyckel. Här kan du hitta mer information om vilka de är, vem som kan vara med och hur man kommer i kontakt med ansvariga.  

Hitta och läs mer om regionens testbäddar inom branschen
Per Österström

Vår expert om branschen

"I Göteborg har vi en komplett värdekedja för fordonsindustrin, det är inte många ställen i världen där man kan gå från idé till färdig produkt på samma sätt som vi gör här. Vi har samarbetsklimatet, system­tänkandet och hela ekosystemet för att bygga fordon, möta digitaliseringen och koppla upp transportsystemet."

Per Österström, Gruppchef Fordon och Transport på Business Region Göteborg

Läs mer om branschen här

Deltagare i programmet Global Commercial Vehicle Drive to Zero

Business Region Göteborg är glada att meddela att vi har gått med i CALSTARTs Drive to Zero-program.

CALSTARTs Drive to Zero-program är ett strategiskt internationellt initiativ som syftar till att katalysera tillväxten av utsläppsfria kommersiella fordon. Genom Drive to Zero kommer vi att arbeta med ett globalt team av ledande innovatörer inom hållbara transporter för att dela bästa praxis, verktyg och idéer. Allt med det gemensamma syftet att maximera ren luft, klimat och ekonomiska fördelar som dessa fordon ger.

Läs mer
Drive to Zero

Kontakta oss gärna

På Business Region Göteborg är vi fler personer som arbetar med frågor rörande fordon, transport, logistik, infrastruktur, elektrifiering och etableringsfrågor. Hör gärna av dig till oss!

Lars Bern
Gruppchef transporter och fordon
Arbetsområden: Fordonsindustri Transportindustri Innovationsutveckling
Joel Görsch
Etableringsrådgivare
Arbetsområden: Fordonsindustri Miljöteknik
Anne Piegsa
Processledare
Arbetsområden: Fordon och transporter
Spyros Ntemiris
Projektledare
Arbetsområden: Fordon och transporter Samverkan Affärsutveckling
Visa cookie-information