Göteborg står värd för världens första nationella elbilsrace

I juni kommer det gå undan i evenemangsytan mellan Ullevi och Scandinavium. Då släpps 12 helt nya bilar loss, vardera med imponerande 550 hk under huven. Och de är 100% elektriska.

Den 8 – 9 juni kommer STCC (Scandinavian Touring Car Championship) tillbaka till Göteborg i en grön och hållbar form. Elektrifieringen möjliggör racing mitt i stan. Det är ett evenemang av världsklass, det är hållbart – det är Göteborg!

Introduktionen av elfordon i tävlingssammanhang fungerar som en bra demonstration av den gröna teknikens potential och prestanda. Detta initiativ ligger helt i linje med stadens strategiska mål att främja innovation och en grönare framtid.

Att vara värd för ett elektrifierat race visar inte bara vårt engagemang för att minska koldioxidutsläppen, utan även vår roll som drivande i övergången till hållbara transportlösningar.

Till exempel driver vi Gothenburg Green City Zone – möjligheterna zon där framtidens transportsystem testas och utvecklas. Här ska ett helt nytt utsläppsfritt transportsystem skapas och det kräver att vi tänker om, tänker nytt och tänker tillsammans. Vi börjar lokalt men med visionen att inspirera andra.

Vi satsar hållbart i världens mest hållbara destination.

Lite fakta om racet

  • Racing på grön el. Atlas Copco förser de elektriska bilarna med grön energi via ett nytt energilagrinssystem.
  • All utrustning till och från mästerskapet transporteras med fordon som uteslutande använder sig av biobränsle
  • 0 – 100 på under 3 sekunder och med en topphastighet på 300 km/h
  • Nytt tävlingsformat Head 2 Head, där två förare åt gången möts.
  • Bilar som körs är MWW i4, Cupra Born, Tesla Model 3 och Volkswagen ID.3.

Läs mer om racet här: https://gotevent.se/evenemang/stcc/

Är du intresserad av att läsa mer, missa inte vår guide med sju trender inom mobilitet och transport 2024