Batterifabriken i Göteborg

Den 4 februari 2022 fattades beslut om att Northvolt och Volvo Cars placerar sin första gemensamma batterifabrik i Torslanda, bredvid Volvos slutmonteringsfabrik. Etableringen skapar uppåt 3000 nya direktanställningar i Göteborg. Den indirekta effekten blir tusentals ytterligare jobb i regionen. Här kan du följa arbetet med att få fabriken på plats.

AI bild på Batterifabriken Göteborg

Om etableringen av Batterifabriken

Batterifabriken ska börja driftsättas under 2025 och fullt utbyggd leverera batterier till närmare en halv miljon bilar årligen. Fabriken kommer att sysselsätta uppåt 3000 personer inom produktion, stöd och ledning och bli den första produktionsanläggningen inom ramen för ett nytt samägt bolag.  Northvolt och Volvo Cars investerar 30 miljarder kronor i sitt joint venture. Den första verksamheten i det samägda bolaget blir ett gemensamt forsknings- och utvecklingscentrum som öppnar under 2023. Även det hamnar i Göteborg och kommer att sysselsätta ett antal hundra personer.

Investeringarna från Northvolt och Volvo Cars stärker Göteborgs roll som landets tillväxt- och innovationsmotor. Satsningarna ger dynamiska effekter hos leverantörer, i tjänstesektor och gör att ett av Europas starkaste fordonskluster ännu mer attraktivt.

På dessa sidor samlar vi information om etableringen från beslut till invigning. Ambitionen är att bjuda på kunskap och kontakter oavsett om du bara är nyfiken på etableringsprocessen, har något liknande på gång i en annan ort eller om du också fått upp ögonen för Göteborg och funderar på att etablera dig här.

 

Peter Carlsson, vd Northvolt

"Att etablera denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg, både för att fortsätta att transformera en av de mest dynamiska fordonsregionerna i världen, och för att bli den ledande globala leverantören av hållbara batterier. 

- Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt

Henrik Einarsson i foajén till Lindholmen conference center

#28 Vägen till Göteborg

Lyssna på avsnitt #28 av vår podcast Business Göteborg. Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, berättar om hur batterifabriken etablerade sig i Göteborg. 

Lyssna på avsnitt #28
Kontakta oss om batterifabriken