Lingsom vill modernisera språktjänstbranschen, etablerar sig i Göteborg

Finsk IT-startupen Lingsom har siktet inställt på tillväxt och har gjort sin första internationella expansion. Med nya partnerskap på plats med IBM Sverige och Shibuya har företaget flyttat in i ett kontor på Lindholmen.

– Göteborg är en vacker stad med bra affärsklimat och läge. Företag inom den privata sektorn är genuint intresserade av nya möjligheter och är inte rädda för att investera sin tid och sina resurser för att utforska nya satsningar, säger Sohrab Gebraeil, försäljningschef på Lingsom och ansvarig för den nya verksamheten i Sverige.

– Staden är också villig att investera stort i näringslivet. Du kan fysiskt se den offentliga sektorns satsning på att skapa en inbjudande miljö för innovation och innovativa företag. Det stora utbudet av testbäddar och den infrastruktur som det ger för att attrahera innovativa medicinska, IT-, industriföretag är exempel på detta, tillägger han.

Vill växa från Sverige

Företaget har utvecklat en lösning för hantering av tolk- och översättningstjänster.

– Att arbeta som tolk eller översättare är en familjetradition som min bror Cyrus har följt genom att starta ett företag i Finland 2010. När företaget växte insåg vi behovet av ett digitalt hanteringsverktyg för tolkning och översättningsbeställningar så vi byggde Lingsom för eget bruk. Vi insåg dock snabbt att det kunde vara fördelaktigt för hela språktjänstbranschen, säger Sohrab, som flyttade från Vancouver, Kanada till Finland för att arbeta med Lingsom.

Företaget Lingsom grundades i Finland 2019. Det vill nu expandera sin internationella verksamhet från Göteborg. Man har precis flyttat in i kontorslokaler på United Spaces Lindholmen, där man räknar med att sysselsätta cirka 10 personer inom ett år, inom produktutveckling, samt försäljning och marknadsföring.

För att hjälpa till med sin tillväxtresa har det unga företaget samarbetat med IBM Sverige och Shibuya. Man kommer också att delta i IBM och Shibuyas acceleratorprogram i Göteborg, som man hittade genom Business Region Göteborg.

– IBM och Shibuya tillhandahåller en enorm palett av tjänster till både den offentliga och privata sektorn och har en utmärkt färdplan för tillväxt. Att samarbeta med dem är mycket värdefullt för Lingsom eftersom de ger oss råd om olika aspekter av marknadsföring och försäljning, och förser våra kunder med icke-funktionella egenskaper hos en software-as-a-service-verksamhet, säger Sohrab.

– Jag är så spänd på att se vad framtiden har att erbjuda, tillägger han.

Etablering av verksamhet i Göteborgsregionen

För att effektivisera både etableringen av sin nya verksamhet och att bli en del av Göteborgs affärsekosystem har Lingsom haft regelbundna kontakter med vår etableringsrådgivare för IKT Kent Jellmund och International House Gothenburg.

– Sedan vår första kontakt har samarbetet varit professionell, personlig och välkomnande. Vi har blivit introducerade till relevanta kopplingar och fått hjälp med att hitta kontor och bostadsyta. Vi har också fått hjälp att integreras i vackra Göteborg, inte bara som verksamhet, utan också som boende, säger Sohrab.

– Lingsom har en mycket intressant teknologi och tillsammans med Sohrabs entreprenörsanda har de stora möjligheter att lyckas. Vi är mycket glada över att de valt att etablera sig i vår region, säger Kent Jellmund.

Visste du att…

• IKT är en av Göteborgs starkaste tillväxtbranscher och sysselsätter 43 000 personer i regionen.

• Göteborgsregionen har cirka 100 testbäddar, fler än någon annanstans i Sverige.

• Västra Götaland har en snabbt växande techscen med över 700 techstartups, 15 000 startupanställda och 16 VC-investerare.

Läs mer