41663303-ai-economy-of-the-future.jpg

Tech GBG

Tech-klustret är otroligt brett, mer än en avgränsad bransch, och sträcker sig från biotech och rymdindustrin via fintech till spelutveckling. Klustret bidrar starkt till Göteborgs position som Sveriges innovationsmotor. De senaste åren har vi sett en snabb tillväxt inom tech i Göteborg. Både i antal arbetstillfällen och antal nystartade företag. Många bolag har gått från start-ups till scale-ups på rekordtid och beloppen som investeras inom tech är stora.

Gothenburg Tech Week

Träffa oss på Gothenburg Tech Week 10-12 oktober och delta i ett tredagars firande av teknik och innovation. Veckan är fylld med inspirerande samtal, workshops och möjligheter till nätverkande. Oavsett om du är en erfaren teknikentusiast eller bara nyfiken på de senaste framstegen inom Tech så har Göteborg Tech Week något för alla. 

Läs mer
tech-kalendern
Omnisys bygger noggranna mätverktyg

Göteborgs styrkor inom tech

En snabbväxande techscen, djup tradition inom avancerad industri, nära samarbeten med storbolagen och ett starkt ekosystem för start-ups utmärker Göteborg. En rad av Sveriges mest begåvade unga teknikföretag har redan valt att etablera sig här, och ännu fler är på väg – särskilt inom business-to-business. Göteborg är starka inom tech och sticker ut särskilt inom områden som: Artificiell intelligens, kvatteknologi, software, kommunikation och uppkoppling samt visualisering och gaming. 

Explosiv tillväxt av tillämpad AI

Göteborgs akademiska, industriella och offentliga sektorer knyter starka band till internationella hubbar som Lindholmen Science Park och AI Sweden, och skapar en stadig grund för det växande tillämpade AI-fältet. Regionens robusta branscher inom mobilitet, hälsa och sjukvård genererar ett högt behov av AI-lösningar. Den tätt sammankopplade forsknings- och utvecklingsmiljön stärker områdets attraktionskraft. Göteborg erbjuder dessutom en miljö där utvecklare i en snabbt framväxande sektor kan testa idéer, finna finansiärer och knyta samarbeten med företag som behöver tillämpningar inom AI.

Bild på tech
Bild på en atom

På frammarsch inom kvantteknologi

Forskning och teknikutveckling inom kvantdatorer är ett växande område inom grundvetenskap med stor potential inom olika sektorer av ekonomin där det krävs extremt hög kapacitet för att lösa komplexa beräkningsproblem. Göteborg har ett flertal olika företag som är aktiva inom kvantteknologi: Atlantic Quantum, Saab, Jeppesen/Boeing, Hitachi/ABB power grids, AstraZeneca, Ericsson, Volvo och SpectraCure. 

Göteborg är hetast i teknik-Sverige

Göteborg är känt för sin starka ingenjörs- och IT-sektor. Smarta unga teknikföretag såsom BICO/Cellink, Einride, Recorded Future, 1928 Diagnostics och Heart Aerospace utmanar med impact på global nivå. Som Sveriges ledande nav för företags FoU-investeringar finns stora möjligheter för företag att testa och utveckla morgondagens lösningar. Här finns närmare 100 testbäddar, tre Science Parks och flera öppna innovationsmiljöer. 

Foto: Flera människor framför dataskärmar
Kvinna som forskar

Stark koppling till storbolagen

Vi ser en tydlig koppling mellan våra starka branscher och nystartade innovativa start-ups. Inom Life Science, ICT och Automotive har vi både etablerade kluster och stora globala företag som Volvo-bolagen, Geely, Telia, Ericsson, SKF, AstraZeneca, Getinge, Saab och Beyond Gravity. Flera av dessa har öppnat upp möjligheter för start-ups att samarbeta och utvecklas och på så sätt tillföra värde i form av tjänster och produkter som stärker branschen.

Mer om tech i Göteborgsregionen

Bild
Ikon grön

The Yard

På Lindholmen sjösätter vi framtidens idéer. Oavsett om du är nystartad, siktar på scale-up eller driver ett techföretag med vind i seglen så finns här möjlighet att möta, utmana, testa och skapa morgondagens lösningar. Nu öppnar vi upp vår coworking-lokal och maker space på The Yard. Amerikanska Plug and Play Tech Center finns på plats med sin innovationsplattform. 

Läs mer om The Yard
Bild
Ikon grön

Så jobbar vi med internationell kompetens

Genom Move to Gothenburg lockar vi ny internationell kompetens till Göteborg. Väl på plats kan nyinflyttade besöka International House Gothenburg och få hjälp med rådgivning, nätverk och kontakter samt frågor om bostad, skolor och jobb. Allt på ett ställe. 

Läs mer om International House Gothenburg
Bild
Ikon grön

Inblick i regionens tech-bolag

Intervjustudie med 13 tech-företag i Göteborgsregionen som berättar om tillväxtboomen och utmaningar framåt. Här finns även fakta hur SME-bolag i regionen utvecklas.

Läs rapporten här
Bild
Ikon grön

Databas över svenska tech-bolag

Här kan du ta del av en nationell databas över svenska techbolag, start-ups, scale-ups, finansiering och mycket mer. Öppet och kostnadsfritt för alla.

Till databasen
Bild
Ikon grön

Techprofilerna: Så hett är tech i Göteborg

Är Göteborgs startup-klimat grått och blåsigt eller börjar någonting hända på västkusten? Inom ett år tror investeraren tillika Göteborgaren Lena Apler att staden fått sin första riktiga enhörning. Vilket bolag det gäller avslöjar hon i podden. 

Lyssna på podden
Bild
Ikon grön

Testbäddar inom tech

Har ditt företag en idé ni skulle vilja testa innan den når marknaden? Behöver ni verifiera er innovation eller reducera risker? Då kan en testbädd vara till hjälp. 

Till testbäddar

Tech-event i Göteborgsregionen

Vägen mot klimatneutral betong och betongbyggande finns utstakad i tre färdplaner: klimatneutralt cement, klimatneutral betong och bygg- och...
4 oktober, 09:30 - 16:30
Hotell Opalen
Bygg- och fastighetsbranschen har de senaste åren lagt ett stort fokus på att reducera byggnadens energibehov under driftskede, men mindre fokus på...
5 oktober, 10:00 - 12:00
Digitalt
Cross-cultural communication with Colin Moon Culture clashes, global business communication and cross-border teamwork Cross-border teamwork means...
6 oktober, 07:30 - 09:00
Göteborg
Se alla event

Ekosystem för start-ups inom tech

I Göteborg finns en fantastisk miljö för start-ups och scale-ups. Allt från högt rankade inkubatorer till internationella mötesplatser och öppna innovationsmiljöer där globala företag erbjuder innovativa småföretag möjligheter till stöd och samarbeten. Vi kan hjälpa dig att förstå ekosystemet, hitta möjligheter och koppla dig till rätt kontakter.

Lista över ekosystemet
Innovation
Tech-kalender

Har du ett tech-event på gång?

Har du ett intressant tech-event som du vill marknadsföra och locka besökare till? Välkommen att lägga upp det i vår kalender!

Fyll i dina uppgifter

Driver du företag inom tech?

Boka tid med Charlotta och gå med i vårt nätverk. Du som driver företag inom techbranschen i Göteborgsregionen kan boka ett möte med vår företagsrådgivare Charlotta Johansson för att diskutera dina frågor eller utmaningar. Genom att vara med i vårt nätverk får du inbjudningar till event med kända föreläsare, en uppdatering kring vad som sker på techscenen i Göteborg och mycket annat.

Boka tid med Charlotta
Charlotta Johansson utomhus

Kontakta oss om tech i Göteborg

Andreas Göthberg
Avdelningschef
Arbetsområden: Organisationsutveckling Försäljning Tillväxt
Madelene Näslund
Projektledare
Arbetsområden: Tech Entreprenörskap Affärsutveckling
Charlotta Johansson
Företagsrådgivare
Arbetsområden: Affärsutveckling Tillväxt Tech
Karin Eriksson
Områdesansvarig Finans
Arbetsområden: Finans
Kent Jellmund
Etableringsrådgivare ICT
Arbetsområden: ICT Etablering och investering