Nyckeln till Göteborg

Året mest intressanta etablering tilldelas utmärkelsen ”Nyckeln till Göteborg”. Utmärkelsen delas ut till en etablering som har stor betydelse för Göteborgsregionen. Företagen som mottar nyckeln ska ha gjort betydande investeringar eller andra satsningar i Göteborg som påverkat bilden av Göteborg på ett positivt sätt. Nyckeln är en symbolisk gåva som delas ut av Business Region Göteborg och består i en avgjutning av den en gång förgyllda stadsnyckel som hittades 1965 vid arkeologiska utgrävningar i stadsdelen Gamlestaden.

Vem får nyckeln?

Nyckeln tilldelas en nationell eller internationell etablering i Göteborg som har stor betydelse eller inverkan på regionens långsiktiga tillväxt, skapar arbetstillfällen eller tillför regionen andra värden som bedöms vara av stor vikt. Nyckeln till Göteborg har tidigare tilldelats företag som Volvo Cars, CEVT, MentorMate och HCL Technologies.

Nyckeln till Göteborg Business Region Göteborg
Novo Energy tar emot Nyckeln till Göteborg

Novo Energy - pristagare 2022

År 2022 tilldelas batterifabriken NOVO Energy nyckeln. En framstående etablering som förbättrar både lokala och globala förhållanden genom att främja innovation, tillväxt, hållbarhet och samarbete i Göteborgsregionen.

Läs hela artikeln

Uniqlo - pristagare 2021

År 2021 öppnar världens näst största klädåterförsäljare i Göteborg. Det japanska märket Uniqlo. Företaget får utmärkelsen för sitt hållbarhetsengagemang ihop med lokala krafter. 

Läs hela artikeln
Uniqlo tar emot Nyckeln till Göteborg BRG

Historien om Nyckeln till Göteborg

Göteborg grundades år 1621. Staden var emellertid inte den första borgen för de göter som sökte sig en port mot havet i väster. En av dess föregångare, Nya Lödöse, rymmes numera inom Göteborgs gränser som stadsdelen Gamlestaden.
Nya Lödöse fick sina första privilegier 1473. Vid arkeologiska undersökningar 1965 fann man en nyckel av järn, ca tjugofem centimeter lång. Den bar spår av förgyllning.

Tjugofem centimeter är en ganska avsevärd längd för en nyckel. En sådan skulle säkerligen varit alltför ohanterlig att bära på sig även för den mest skrytsamme borgare i Nya Lödöse. Knappast skulle han väl heller kommit på idén att förgylla den.

– I vilket lås månde denna nyckel en gång ha passat? Ja, den frågan ställer sig Hubert Lärn, en känd göteborgsjournalist, i boken Vägen till Göteborg. Han svarar själv:

– Den kan ha varit den officiella stadsnyckeln, menar fornforskarna. I så fall har ordningens upprätthållare i Nya Lödöse med denna nyckel i näven var kväll vankat från den ena stadsporten till den andra och reglat ordentligt för att på morgonen återkomma och låsa upp. Ty i gamla tider ansåg man att E6-trafikanter inte hade mer bråttom än att de skulle låta bli att brôta genom stan på nätterna. Nyckeloriginalet tillhör Göteborgs historiska museum.

Sven Schånberg