Wireless Charging - Trådlös laddning av taxibilar

I takt med att allt fler bilar blir elektriska, växer också frågan om hur de ska laddas. Nu pågår projektet Wireless Charging, ett treårigt försök med trådlös laddning av personbilar i taxitrafik inom Gothenburg  Green City Zone.

Trådlös laddning taxi Göteborg Business Region Göteborg

Om projektet Wireless Charging

På Lindholmen och vid Sahlgrenska sjukhuset finns nu laddplatser för taxi där laddplattor är integrerade i asfalten. Ett antal helelektriska taxibilar har motsvarande laddplattor monterade under bilen. När de två plattorna står i linje över varandra startar laddningen automatiskt och elektricitet överförs genom induktiv laddning från marken till bilen. Inga kablar, adaptrar, kort eller appar behöver hanteras.

Det är smidigt och snabbt. Att öka bilens räckvidd med 10 mil tar ungefär en halvtimme. I det här försöket laddar vi med 40 kW, vilket är ungefär lika mycket som dagens snabbladdningsstationer med likström eller fyra gånger snabbare än en typisk hemmaladdning med växelström.

Under laddningen kan föraren bekvämt sitta kvar i bilen med underhållning och klimatsystem på. När det kommer en kund är det bara att köra iväg.

Projektet följs upp kontinuerligt under tiden. Det är många frågor som ska besvaras: Hur fungerar tekniken i praktiken? Hur upplever förarna systemet? Hur ofta och hur länge laddar varje bil? Hur fungerar betalsystemet? Hur god är tillförlitligheten? Uppstår oförutsedda problem?

Samarbetspartners

I projektet Wireless Charging är vi flera samarbetspartners som tillsammans tagit fram lösningen.

  • Business Region Göteborg koordinerar projektet och samordnar inom ramen för Gothenburg Green City Zone.
  • Cabonline är taxibolaget vars förare kör testbilarna och är viktiga kunskapskällor i uppföljningsarbetet.
  • Göteborg Energi förser laddplattorna med el. 
  • InductEV (tidigare Momentum Dynamics) står för laddplattorna och den trådlösa tekniken. 
  • Vattenfall InCharge bidrar med betalsystemet. 
  • Volvo Cars står för bilarna som alla är helelektriska XC40 Recharge. 
Göteborg från ovan Business Region Göteborg

En del av Gothenburg Green City Zone

Detta projekt är en del av Gothenburg Green City Zone. Gothenburg Green City Zone är ett aktörsdrivet samverkansinitiativ där vi testar framtidens transportsystem – ny teknik i både fordon och infrastruktur- med målet utsläppsfria transporter 2030.

Läs mer om Gothenburg Green City Zone

Frågor om projektet?