Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

Sju life science-trender

Snabba framsteg inom precisionsmedicin håller på att förändra sjukvården i grunden. Digitalisering och AI skapar, tillsammans med nya avancerade terapier och material, helt nya värden för både företag och vårdgivare – och inte minst för människor som kan bli friskare och leva längre. Läs om sju trender som präglar Life science-sektorn just nu.

Bild på två forskare inom life science

Starka life science-trender som kan förbättra människor liv

En av Sveriges starkast växande sektorer är life science, som bidrar med mer exportinkomster än näringar som personbilar, järn och stål samt pappersprodukter. Förenklat handlar life science om att förbättra människors hälsa – till exempel genom utveckling av läkemedel och medicintekniska produkter, forskning och utbildning kring hälsa och genom nya, växande innovationsbolag. En stark life science-sektor är en förutsättning för en fungerande framtida hälso- och sjukvård.

Göteborg har länge haft en stark position på inom den här snabbväxande sektorn. Företagen skriker allt högre efter kompetent arbetskraft. Här finns fantastiskt spännande jobb. Men vad är särskilt hett just nu? Inom vilka områden ser vi framstegen som har potential att förändra hälso- och sjukvården i grunden? Genomgående handlar det om att integrera och dra nytta av avancerad teknik för att få en effektivare och mer individanpassad hälso- och sjukvård. Här är vår sammanfattning.

1.    Allt viktigare att kontrollera sår och infektioner
2.    Obotliga sjukdomar snart möjliga att bota med avancerade terapier
3.    Effektivare vårdapparat med digitalisering och AI
4.    Bättre vård och livskvalitet med egenmonitorering 
5.    Enorma möjligheter med medicinsk bildteknik och simulering
6.    Avancerade implantat och 3D-printade vävnader
7.    Korsbefruktning mellan branscher – en göteborgsk specialitet 

 

1. Allt viktigare att kontrollera sår och infektioner

Bakterier som är resistenta mot penicillin och annan antibiotika är ett växande problem, som just nu beräknas kosta 79 000 personer livet varje år i OECD-länderna. Den vassaste antibiotikan biter allt sämre på svårbehandlade infektioner som lunginflammation och infekterat blod.

Oron för nya virus, farliga för människan, växer också. Vill det sig illa kan samhället vara helt beroende av förmågan att hantera och kontrollera infektioner. Det blev smärtsamt tydligt under coronapandemin.

Att förebygga infektioner är också extremt viktigt i vården av patienter med svåra sår eller nedsatt immunförsvar. Lägg därtill det ständiga hotet av sjukhusrelaterade infektioner och det är lätt att förstå varför infektionskontroll är ett allt mer prioriterat område. Bra kontroll betyder att vårdtider kan kortas, sjukdomar undvikas och kostnader sparas.

I Göteborgsregionen finns över 60 företag som tillsammans täcker hela området infektionskontroll, inklusive stora globala aktörer. Här finns framstående innovativ forskning inom både akademin och industrin, och många nära samarbeten inom områden som sårvård och antibiotikaresistens.

Världens första effektiva drickbara koleravaccin, Dukoral, togs fram vid Göteborgs Universitet. Här ges en nordisk masterutbildning i infektionskontroll. Sahlgrenska Universitetssjukhuset var också först att upptäcka ett läkemedel mot tuberkulos och blodpropp. Storföretaget Getinge har många kompletta lösningar för sterilisering, i flera fall världsledande.

Några av de mest spännande framstegen sker i mötet mellan infektionskontroll och materialvetenskap. Här har exempelvis företaget Abigo Medical utvecklat sina avancerade sårvårdsprodukter med ett särskilt ytskikt som binder bakterier. Företaget ägs idag av Essity och produkterna säljs över hela världen. Startupföretaget Amferia har tagit fram en antimikrobiell hydrogel som binder och dödar antibiotikaresistenta bakterier.

Hygienprodukter för vård och konsument

Essity och Mölnlycke Health Care är stora globala leverantörer av förbrukningsprodukter inom hygien för konsumenter och vården, och delar historia. Essity saluför ledande varumärken som Tork, Tena, Libero och Libresse, och har central verksamhet i Mölndal. Mölnlycke (bilden ovan) är specialiserade på innovativa lösningar för sårvård och kirurgiska ingrepp.

2
2

En person som forskar på Sahlgrenska

2. Obotliga sjukdomar snart möjliga att bota med avancerade terapier

Föreställ dig en framtid där det är möjligt att bota Parkinsons sjukdom, diabetes, cancer eller blindhet. Tänk om organ, vävnader och funktioner som idag är helt eller delvis omöjliga att reparera plötsligt går att återskapa. Tanken svindlar, men med regenerativ medicin och avancerade terapiläkemedel (Advanced Therapy Medicinal Products, ATMP) kan vi stå inför ett paradigmskifte i sjukvården med helt nya möjligheter och metoder att behandla nästan alla typer av sjukdomar.

Regenerativ medicin handlar om att reparera, ersätta eller återskapa mänskliga celler, vävnader eller organ. Det bygger på avancerad kunskap inom stamcellsterapi och molekylärbiologi.

Det närbesläktade området ATMP täcker läkemedel baserade på gener, celler och vävnader. Dessa nya biologiska mediciner har potential att revolutionera vården med personanpassade behandlingar för sjukdomar som exempelvis cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar – och till och med sällsynta genetiska sjukdomar som tidigare inte har kunnat botas. Detta är ett mycket lovande område inom precisionsmedicin, anpassad efter varje individ.

Göteborgsregionen har många styrkor inom avancerade terapier, inte minst genom AstraZeneca som har stort fokus på regenerativ vård och ATMP, och bland annat har tagit fram ett avancerat terapiläkemedel för en svår form av lungcancer. Läkemedelsjätten har 3000 anställda från 70 länder vid sitt globala R&D-centrum i Göteborg, som är ett av koncernens fyra.

Runt bolaget tar nu GoCo Health Innovation City form, en innovationsdriven stadsdel som attraherar andra ledande spelare inom området. En rad nischade startupbolag inom hela spektrat av möjligheter gör utvecklingen än mer spännande, bland annat Cellink, Fluicell och Elicera therapeutics. Göteborgs Universitets holdingbolag GU Ventures investerar i en lång räcka läkemedelsutvecklande bolag, tillsammans med andra investerare.

Göteborg har potential att göra stort avtryck internationellt. Redan idag utförs avancerade terapier mot flera typer av sjukdomar på Sahlgrenska universitetssjukhuset, både med godkända läkemedel och i kliniska prövningar. Sjukhuset är ensamma i Norden med att använda ATMP i behandling av barn, bland annat för cancer.

Leder EU-projekt inom precisionsmedicin
Sahlgrenska Science Park och Business Region Göteborg har nyckelroller inom det prestigefyllda PRECISEU-projektet, i samverkan med Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det femåriga projektet är på totalt 22,7 miljoner euro och ska koppla samman innovationssystem över hela Europa för att främja utvecklingen av precisionsmedicin.

CCRM Nordic
Vägg i vägg med AstraZenecas anläggningen i Mölndal byggs nu ett stort nationellt biotillverkningscentrum, CCRM Nordic, för snabb kommersialiseringen av regenerativ medicin. Där kommer innovatörer kunna samarbeta med forskare från AstraZeneca, och bolag som CombiGene, Cytiva, Getinge, Takara Bio Europe, TATAA Biocenter och Verigraft (bilden ovan).

BioVentureHub
AstraZeneca har en öppen innovationsmiljö inne i sin anläggning i Mölndal, BioVentureHub, där ett 30-tal små life science-bolag och centrum drar nytta av miljön men utvecklas fritt. Bland annat: Amferia, Lucero, Nanolyze, Nyctea Technologies, Profundus och Oligonova

3
3

En person som scannas med en hudanalysmaskin

3. Effektivare vårdapparat med digitalisering och AI

Mycket har hänt sedan läkekonstens barndom, men en stor del av dagens sjukvård bygger fortfarande på mänskliga antaganden och bedömningar. Det blir ofta rätt, men inte alltid. Så länge den mänskliga faktorn är inblandad finns risken att patienter feldiagnostiseras, felbehandlas eller behandlas för sent.

Här kan digitalisering och AI göra stor nytta. Digitalisering i sjukvården har pågått länge, men potentialen är långt ifrån fullt utnyttjad när det gäller exempelvis hanteringen av patientdata. Effektiva digitala system gör det lättare att använda, uppdatera och dela patientinformation mellan olika vårdgivare, vilket minskar risken för misstag och förbättrar behandlingsresultaten vid till exempel cancer eller stroke.

Med AI som hjärnan i beslutsstödsystem får läkare och annan vårdpersonal helt nya möjligheter att fatta välgrundade beslut. AI-algoritmer kan bland annat användas för att förutse risker genom att se mönster i patientens journal.

Bäst blir resultatet om man riggar systemen och vården utifrån patienterna (se nästa trend). Därför satsar Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen hårt på att arbeta mer patientcentrat. Göteborgs Universitet är också värd för landets centrum för personcentrerad vård. Offentligt driven samverkan såsom Innovationsplattformen och Gothia Forum arbetar parallellt för att underlätta test och validering av innovationer inom sjukvården. Detta gagnar äve de mogna bolag som ofta står för innovationen inom e-hälsa.

Den kanske mest spännande AI-stödda utvecklingen i regionen sker inom läkemedelsutveckling, bildteknik och patientdata. Här gynnas life science-bolagen av att framsteg i andra starka branscher, och nationell korsbefruktning genom till exempel AI Sweden, Chalmers AI-satsning Chair och framsteg inom kvantdatorer.

Mindre bolag med stor tillväxtpotential 

  • Dermicus (bilden ovan) effektiviserar hanteringen av hudcancerpatienter och kopplar samman primärvården med specialistvården. Personal som möter patienter tar bilder på hudförändringar och sår via en app, som ger specialister chans till snabb diagnos och rekommendation.
  • Aweria förstärker kapaciteten inom akutvården. Patientinformationen samordnas hela vägen från larmcentralen, via ambulans och in på akutmottagningen. Ambulanspersonal, sjuksköterskor och läkare får överblick från start och kan koordinera och planera sitt arbete. 
  • Mikrovågor kan också utnyttjas för diagnostik, och Medfield Diagnostics var tidigt ute. Med hjälp av deras Strokefinder kan man redan i ambulansen snabbt skilja blodpropp i hjärnan från hjärnblödning. Båda behöver behandlas akut, men på olika sätt.
  • Ingrepp kan också göras mer precisa med ny digital teknik, vilket kan rädda frisk vävnad. Micropos Medical levererar hård- och mjukvara som – utan kirurgiskt ingrepp – tillåter mer exakt och effektiv strålbehandling av prostatacancer.  
  • Boneprox erbjuder en digital specialistklinik inom tandvården som underlättar smidig samverkan mellan kliniker, tandläkare och specialister. Systemet stödjer vägledning och kompetensutveckling och ser till att analyser och remisser hamnar rätt i tandvårdskedjan. Bilder diagnosticeras med stöd av AI. 

Sahlgrenska urstarkt inom klinisk forskning 

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är Nordens största sjukhus med sina närmare 18 000 anställda. Sahlgrenska är världsledande inom bland annat organtransplantationer och hjärtkirurgi, ett av Europas främsta inom cancervård och nyligen klassat som nummer ett i Sverige inom klinisk forskning. Akademiskt är Sahlgrenska del av Göteborgs universitet. Göteborg är också ledande globalt inom odontologi.
 

4
4

En person som forskar på Sahlgrenska

4. Bättre vård och livskvalitet med egenmonitorering

Att slippa vara inlagd på sjukhus, eller att slippa besöka vårdcentral eller sjukhus för löpande kontroller har många fördelar. Patientens livskvalitet blir bättre, risken för infektioner minskar, tid och resurser sparas i sjukvården. I takt med utvecklingen av medicinsk IoT – Internet of medical things, eller telemedicin – är det här på väg att bli verklighet. Potentialen är stor och möjligheterna många: 

  • Färre sjukhusbesök för patienter med kroniska sjukdomar. 
  • Patientdata som samlas in löpande ger bättre underlag för medicinska beslut.
  • Bättre tillgänglighet till vården, inte minst i avlägsna områden.
  • Möjlighet till tidig upptäckt av hälsoproblem, och finjusterad behandling.
  • Effektivare användning av vårdens resurser och större möjlighet att erbjuda individanpassad vård.

Just inom medicinsk IoT och AI finns flera riktigt intressanta tillväxtbolag i Göteborg, som är sprungna ur regionens vassa ekosystem inom life science.  De erbjuder produkter som användare och patienter kan ha stor nytta av.

  • Sleep Cycle är ett snabbväxande bolag som erbjuder en app som dagligen övervakar sömn hos miljoner användare i 150 länder. Appen hjälper användarna att förstå sina sömnvanor och förbättra sin sömn, och kan väcka användaren i rätt sömnfas. Bolagets statistik bidrar till forskning och rapportering om sömn över hela världen.
  • Cuviva (bilden ovan) erbjuder en digital plattform för vård av multisjuka och sköra äldre. Patienten får en lätthanterad hårdvara i hemmet som en sjuksköterska kan installera och förklara. Med lösningen på plats kan vårdpersonal och familj kommunicera, och få gemensam koll på provtagning, monitorering och hälsoplanering. I Mölndal mäter exempelvis patienter själva sitt blodsocker, blodtryck, puls och vikt och har kontinuerlig kontakt med hemsjukvården digitalt.
  • Genom att kort filma en människas öga kan bolaget Sightic Analytics upptäcka om en person använder droger, alkohol eller mediciner som försämrar den kognitiva förmågan. Sightics programvara kan användas i förarmiljö eller andra sammanhang där traditionella drogtester – saliv, urin och blodprov – inte kan användas.
  • Detectivio har utvecklat teknologi för att skanna ett ansikte på en meters avstånd och därigenom uppfatta vitala tecken av värde för akutmottagningar, telemedicin och hemtjänsten. Kan också göra nytta i fordon, på kontor eller på evenemang.

Sahlgrenska Science Park

Sahlgrenska Science Park är inkubator för 140 bolag inom digital hälsa, med potential att bli skalbara internationellt. Kopplade till teknikparken på Medicinareberget i Göteborg är bland annat: Cuviva, Detectivio, Everdrone, Mabel AI, Sightic Analytics, Verigraft

Till toppen av sidan

5
5

En person som forskar på Sahlgrenska

5. Enorma möjligheter med medicinsk bildteknik och simulering

Den senaste tidens stora framsteg inom medicinsk bildteknik ger helt nya fördelar och möjligheter för både patienter och vårdgivare. Med AI och maskininlärning får forskare och läkare hjälp att tolka medicinska bilder, och kan lättare att upptäcka detaljer och avvikelser som är svåra för det mänskliga ögat att se. Ökad upplösning och detaljrikedom gör hela tiden diagnoserna mer precisa.

På Sahlgrenska i Göteborg finns sedan några år den internationella toppmiljön Bild- och interventionscentrum (bilden ovan), där senaste bildtekniken används för både diagnosticering och ingrepp. Många nya användningsområden utforskas.

Här genomförs avancerade ingrepp med hjälp av titthålskirurgi, små verktyg och robotar mot till exempel tumörer i hjärnan, bevakad genom avancerad magnetröntgen. Man stoppar akuta blödningar, lagar brutna ryggar, byter hjärtklaffar, tar ut proppar ur hjärnan, vidgar förkalkade kärl och mycket mer. Oftast genom minimalinvasiva ingrepp genom små portaler i huden. 

Här utbildas också kardiologer, onkologer, kirurger och andra specialister i nya tekniskt avancerade metoder, både live, via skärm och i helt simulerad miljö.

Göteborgbolaget Mentice har över 100 anställda och levererar sådan simuleringsutrustning för utbildning av hjärtkirurger, både mjuk- och hårdvara, till tio länder. Surgical Science är ett ännu större bolag som specialiserar sig på utbildning av ST-läkare i simulerad miljö innan de ger sig på skarpa operationer. Mjukvara från båda bolagen bäddas in av andra globala medtechbolag, i deras produkter. Ortoma är ett tredje bolag som AI-stödjer ortopedisk kirurgi med hjälp av en onlineplattform.

Digitala tvillingar av kroppen

Digitala tvillingar av organ eller hela människokroppen kan också tas fram med medicinsk bildteknik. De kan användas för att modellera effekterna av behandlingar eller planera kirurgiska ingrepp. De verkliga insatserna som sedan görs kan bli mer precisa och ge mindre obehag för patienten. Forskare på Chalmers och Sahlgrenska arbetar till exempel med en ny AR-metod där kirurgerna kan se en förproducerad digital tvilling av levertumören i realtid, som ett förstärkt lager ovanpå kamerabilderna under pågående operation.

6
6

En person med armprotes som håller i en vindruva

6. Avancerade implantat och 3D-printade vävnader

Brist på mänskliga organ är ett stort globalt problem. Göteborg bidrar på många sätt för att öka tillgången på mänskliga organ och vävnader. Högteknologiska företaget Xvivo Perfusion håller till exempel liv i donerade vitala organ som lungor, hjärta och lever fram till transplantation, och är världsledande på att återhämta lungor genom varm perfusion.

Men tänk att slippa vänta på att ett passande organ ska bli tillgängligt för donation. Tänk om det gick att skapa en artificiell lever, eller kanske till och med ett hjärta, som är en kopia på det ursprungliga organet, och som passar kroppen perfekt. Det vore en otrolig vinst för patienter som är i behov av organ. Fler liv skulle kunna räddas, och komplikationerna skulle bli färre.

Verigraft utvecklar produkter inom regenerativ medicin baserade återanvända blodkärl, och annan donerad mänsklig vävnad. I en klinisk studie testas nu hur patienter med kronisk vensjukdom mår när de har fått biotechbolagets individuellt anpassade blodkärl implanterade.

Det låter som science fiction men faktum är att 3D-printade organ kan bli verklighet inom en överskådlig framtid. Forskning och utveckling pågår världen över, inte minst i Göteborg där Bico-ägda Cellink har fått internationell uppmärksamhet för sin utveckling av bioprintrar och biobläck åt världens forskningsmiljöer.

3D-tekniken kan också komma att fylla en viktig funktion när det gäller implantat och proteser som kan ersätta utslitna eller förstörda delar i kroppen. Ytterligare ett område är läkemedelsproduktion, där 3D-teknik kan användas för att ta fram mediciner med personanpassade doseringar eller unika kombinationer av aktiva substanser.

Just inom implantat har Göteborg har en lång och stark tradition, alltsedan Per-Ingvar Brånemark på 60-talet upptäckte att titan växer ihop med skelettet. Fenomenet kallas för osseointegration, och gav upphov till Nobel Biocare.

Idag är Dentsply Sirona ledande inom tandimplantat, men tekniken är central i alla typer av benförankrade implantat. Cochlear är världsledande inom implanterbara hörsellösningar. Båda företagen har utveckling och viktig närvaro i Göteborg. Tillväxtbolaget Promimic utvecklar smart ytbehandling för benförankrade implantat.

Världens smartaste arm- och benproteser

Snabbväxande Integrum levererar gränssnitt och operativsystem för arm- och benproteser som patienten kan styra med viljan på ett naturligt sätt. De AI-förstärkta robotproteserna fästs i kroppen via en titansockel som är digitalt kopplad till nerver, och därmed till hjärnan. Denna världsunika teknik är framtagen på Chalmers och utvecklas nu vidare genom forskning vid Center for bionics & pain research, Mölndals sjukhus. (Se bilden ovan.)

7
7

GoCo health innovation house

7. Korsbefruktning mellan branscher – en göteborgsk specialitet

Ofta är det i det oväntade mötet nya idéer föds och innovationer ser dagens ljus. Utmaningen ligger i att skapa dessa möten.

I Göteborg är detta vardag, en del av stadens DNA. Många av tillväxtföretagen har uppstått ur oväntade möten mellan olika discipliner, något som har utvecklats till en göteborgsk specialitet. Många kombinerar också ofta flera av trenderna ovan. 

Korsbefruktning mellan hela branscher, eller sector convergence, är ett begrepp som nu syns och hörs på allt fler håll världen över. Som i alla industriella skiften betyder förändringen utmaningar för etablerade varumärken och bolag, men samtidigt spännande affärsmöjligheter för nya entreprenörer och organisationer som är öppna för nya arbetssätt.

Här är Göteborg extremt väl positionerat, med stadens starka tradition av öppen samverkan. En förklaring är regionens styrkor och bredd inom life science, tech och fordonsindustrin. Saab, Ericsson, Telia och Beyond Gravity är exempel på tunga, skarpa ICT-företag, men även mobilitetsindustrin blir allt mer mjukvarubaserad. Kognic och Volvo Cars-ägda Zenseact ligger i absoluta bräschen inom avancerad maskininlärning, big data och AI för autonom mobilitet.

Allt detta kunnande korsbefruktar nu life science-sektorn som helhet via inte minst AI Sweden och Chair, Chalmers AI-initiativ, som samarbetar tätt med Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Brett samarbete genomsyrar också Chalmers utbildning och forskning inom hälsa och teknik

Möjliggörare är även GoCo Health Innovation City (bilden ovan), BioVentureHub, Mobility Xlab och nätverket Great, som fokuserar på att ta fram en digital infrastruktur i toppklass för Internet of Things och Health tech. Volvo Cars och AstraZeneca utforskar exempelvis hur bilen kan användas för att samla in hälsodata och analysera hur vi mår. Området är jungfruligt, men möjligheterna för framtiden är många.

Men innovation sker i många möten just nu. Mellan läkemedelsutvecklare och medtechbolag, mellan nanoteknikspecialister och läkare, mellan materialforskare och sårvårdsexperter, matematiker och sjuksköterskor. Dynamiken i Göteborg bara tilltar, för varje år. Till glädje för både vården och alla oss människor.  


Vill du vara en del av Göteborgs life science-sektor?

Oavsett om du vill expandera verksamheten, investera i eller samarbeta med aktörer i vår region, finns vi här för att hjälpa till.

Kontakta oss

kontakt
kontakt

Kontakta oss

Business Region Göteborg arbetar tillsammans med alla typer av intressenter för att främja innovation, konkurrenskraft och inflöde av företag, investeringar och talanger till regionen. Har du en fråga kring life science? Kontakta oss.