Företagsklimatet i Göteborg bättre enligt företagen

Göteborgsregionen gör ett rejält lyft när Svenskt Näringsliv rankar det lokala företagsklimatet i Sverige. Hela tio av regionens 13 kommuner har förbättrat sin position. Mest klättrar Kungsbacka och Lilla Edet. Göteborgs Stad har också lyft sig, och minskar gapet till övriga storstäder.

Varje år mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Enkäternas sammanfattande omdöme vägs ihop med fem statistikfaktorer till en rankning som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.

Härryda rankas högst i Göteborgsregionen och är åter tio-i-topp i riket med sin sjätteplats. Sverigelistan toppas av Vårgårda, för fjärde gången på raken. I Göteborgsregionen lyfter sig de flesta kommuner, allra mest Lilla Edet och Kungsbacka. Just Kungsbacka är en befolkningsmässigt stor kommun som hamnar bland landets 50 högst rankade för första gången på över tio år.

– Vi älskar entreprenörer och vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt för företag att utvecklas här. Att vi klättrar så fantastiskt mycket är ett kvitto på vårt långsiktiga och uthålliga arbete. Nu ser vi fram mot att fortsätta utveckla Kungsbacka som en attraktiv näringslivsdestination tillsammans med näringslivet, säger Elinor Filipsson, näringslivschef i Kungsbacka.    

Även Partille, Öckerö och Mölndal rankas bland Sveriges 50 främsta kommuner när det gäller företagsklimat.

Göteborg knappar in på övriga storstäder

Göteborgs Stad har klättrat 24 placeringar jämfört med i fjol och landar på plats 187 i Sverige. Samtidigt backade Stockholm och Malmö, till plats 107 respektive 175. Glappet mellan storstädernas placeringar minskade, men som grupp har de fortfarande svårt att hävda sig nationellt.

– Otroligt härligt att få ett positivt kvitto på att vi kommuner i Göteborgsregionen förstår näringslivets centrala roll för både jobb och välfärd, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

– Vi är självklart inte nöjda med placeringen för Göteborgs Stad. Men glada över att vårt enträgna arbete för att förbättra företagsklimatet börjar märkas av. Det räcker inte att bemöta företagen väl, vi måste också leverera på ett effektivare sätt. Ett tänkbart nästa steg kan vara att målstyra förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad skarpare när det gäller företagsklimat, och tajta till samarbetet. Vi har ett tydligt uppdrag från politiken att förbättra företagsklimatet.

Positiv trend för hela Göteborgsregionen

Regionens handläggare inom miljö, bygg, markberedskap och brandskydd har genomgått en gemensam utbildning under senaste året. Göteborgs stad har öppnat en e-tjänst som gör det enklare för företag att ändra i sitt befintliga serveringstillstånd. En delegation från staden har varit på studiebesök i Malmö för att lära mer om hur en annan storstadskommun utbildar anställda för att öka insikten om företagens viktiga roll.

Tillsammans med Svenskt Näringsliv har Göteborgs Stad dessutom inlett ett särskilt arbete för att bättre kunna hantera typiska utmaningar för storstäder. Kommunikation och samordning exempelvis. Många av de riktigt stora kommunerna har dalat i rankningen på senare år.

– Resultatet för Göteborgsregionens kommuner i årets ranking är glädjande. Kommunerna i Göteborgsregionen har stora ambitioner för vad som ska levereras till företagen, stora som små. I grund och botten är detta en tillväxtfråga. Vi är inte där än på alla håll, men min förhoppning är att det vi nu ser är början på en långsiktig positiv trend för hela Göteborgsregionen, säger Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland. 

Läs mer om rankningsresultaten här: foretagsklimat.se

Kontakt

Pernilla Blom
Processledare
Kontakta mig om: Företagsklimat, Kompetensförsörjning, Kompetens
Bild på Pernilla Blom