Göteborgs godstransportplan för smarta och hållbara transporter
– I den attraktiva staden där människor möts och verkar, blir godstransporter ett nödvändigt smörjmedel för att staden ska fungera. Godstransportplanen blir ett hjälpmedel när vi planerar för smarta och hållbara godstransporter, säger Ann-Sofie Karlsson, planeringsledare för gods- och citylogistik på stadsbyggnadsförvaltningen.
"Med sitt geografiska läge mitt emellan Oslo och Köpenhamn, samt med hamnen som porten mot världen, har Göteborg en stark position som internationell logistiknod. För att stärka positionen ytterligare, ska Göteborgs Stad fortsätta utveckla en fungerande infrastruktur med god tillgänglighet för både människor och gods – såväl inom staden och regionen som till och från regionen."
Texten är hämtat från strategin för stadens gemensamma arbete med infrastruktur och tillgänglighet inom Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program. De senaste två åren har man jobbat med flera olika insatser och aktiviteter.
Ann-Sofie Karlsson jobbar som planeringsledare för gods och citylogistik på Stadsbyggnadsförvaltningen och har lett arbetet med att ta fram en godstransportplan för Göteborg.
– Vi vill ha en attraktiv stad men våra godsleveranser bidrar ihop med privatbilismen till att skapa barriärer, trängsel och konkurrens om utrymmet i staden. Samtidigt är vi beroende av våra godsleveranser – för vad skulle hända om vi inte fick leveranser i tid eller om de uteblev helt några dagar? Det skulle snabbt leda till problem, till exempel i vården, för skolor, butiker och för industrin, säger Ann-Sofie.
– Vi är beroende av en mängd olika transportslag för att kunna försörja staden med varor. De olika transportslagen fyller olika funktioner – det ena utesluter inte det andra – utan det handlar om rätt fordon för rätt gods och vi behöver mixen. Godstransportplanen ska hjälpa oss att planera för smarta och hållbara transporter.
En klar målbild
– Staden och godstransportplanens målbild är: Göteborg – Nordens logistikcentrum med hållbar och innovativ godsförsörjning i den växande staden. Målbilden innefattar både ett perspektiv för godsförsörjningen i den centrala staden och ett för fjärrtransporterna på kringfartslederna.
Godstransportplanen är strukturerad på samma sätt som Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program med en målbild, tre huvudmål, sex strategier med ett antal insatser. Huvudmålen är:
- Hållbar godsförsörjning med god tillgänglighet
- City och bygglogistik för en attraktiv stadsmiljö och minskad miljö och klimatpåverkan
- Attraktionskraft för näringslivet
Sammanfattat handlar strategierna om att planen ska: underlätta för godsflöden och godstransporters framkomlighet, säkerställa markytor kopplat till godsförsörjningen, värna livsmiljöperspektivet, nyttja, främja och möta innovation och teknikutveckling samt skapa förutsättningar för samverkan mellan myndigheter, näringsliv och akademi. Insatserna preciserar strategierna.
Med den här planen vill vi peka ut en riktning och mål. Nästa steg är att utifrån insatserna färdigställa handlingsplanen med konkreta aktiviteter, en slags att-göra-lista, för hur vi ska nå målen, säger Ann-Sofie.
Arbetet har inte gjorts på egen kammare utan både näringsliv, akademi, och offentlig sektor har varit med och bidragit genom ett flertal workshopar – en samverkansmodell som brukar kallas för triple helix.
– Vad vi har upptäckt i arbetet är ju att det är så otroligt viktigt med samarbete med näringslivet i dessa processer. Vi är beroende av att ha med näringslivet för att hitta affärsmodeller som fungerar och för att testa olika idéer. I dagsläget har vi ett välfungerande godsnätverk med en triple helixkonstellation. Förutom Staden och akademin finns medlemmar som representerar både varuägare, transportörer och fastighetsägare.
Nästa steg
Planen har varit ute på remiss och för närvarande görs det några sista justeringar innan den kan antas av stadsbyggnadsnämnden, i slutet av året. Därefter kan vi mer aktivt arbeta med handlingsplanen och i det arbetet vill vi uppnå ännu större involvering och samverkan med näringslivet, avslutar Ann-Sofie.
Har du frågor om godstransportplanen? Hör av dig till:
Ann-Sofie Karlsson, mejl: ann-sofie.karlsson@stadbyggnad.goteborg.se eller Tfn 079-062 19 10
Arbetet med att ta fram godsplanen är en aktivitet inom Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program. Läs mer om programmet här