Living Lab: Nu kan klimatsmarta installationer genomföras i byggprojekt
På Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande är samverkan och kunskapsdelning en nyckelfaktor för att snabba på omställningen i byggbranschen. Plattformen har bland annat genomfört ett Living Lab för att hitta klimatsmarta installationslösningar.
För att Göteborgs Stad ska kunna nå hela vägen fram till målet att minska klimatpåverkan inom byggnation med minst 90 procent till år 2030, har det blivit allt viktigare att även titta på installationer i byggnader, som belysning, radiatorer och ventilation. De innehåller ofta stål och plast, som kan ha en hög klimatpåverkan genom att plasten är fossil och stålet är ett klimatbelastande material att ta fram.
Eftersom området hittills varit ganska outforskat vände sig Stadsfastighetsförvaltningen i Göteborg med en förfrågan till Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande om att genomföra ett Living Lab för att hitta lösningar.
– Living Lab är en mötesplats där vi kan matcha behov med lösningar för att sedan kunna genomföra dem i verkliga projekt. På plattformen vill vi alltid utgå från konkreta behov och antog Stadsfastighetsförvaltningens utmaning, säger Susan Runsten, som leder Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande på Business Region Göteborg.
Matchningar ska testas i konkreta projekt
Under året som gått har uppdraget genomförts i fyra steg. Man började med att kartlägga vilka installationsprodukter som hade störst klimatpåverkan, och vilka produkter och tjänster med låg klimatpåverkan och hög andel återbruk som redan fanns på marknaden.
– När vi hade identifierat ett antal aktörer med olika klimatsmarta lösningar runt om i Europa blev nästa steg ett digitalt Meet the buyer-event, där köpare och säljare fick presentera sina behov respektive lösningar för varandra, berättar Susan Runsten.
Ett tiotal aktörer gick sedan vidare till ett fysiskt event som anordnades i Göteborg i oktober 2023, med sammanlagt 120 deltagare. Då pitchade köparna sina behov och leverantörerna sina lösningar, och de fick också mötas i enskilda samtal för att hitta matchningar som kunde leda till nya samarbeten.
Det fjärde och sista steget är nu att genomföra de matchade installationslösningarna i verkligheten.
– Det blir väldigt intressant för plattformen att följa hur det går när lösningarna ska testas i konkreta nybyggen eller upprustningsprojekt, och få lära oss genom det. Metoden kommer även att kunna användas framåt om vi hittar andra tydliga behov inom klimatneutralt byggande där lösningarna inte riktigt finns på plats ännu, säger Susan Runsten.
Uppgradering av armaturer till förskola
Stadsfastighetsförvaltningen är en av deltagarna som har hittat matchande aktörer med lösningar på installationsprodukter med låg klimatpåverkan. Innovationsledare Elsa Fahlén på Stadsfastighetsförvaltningen berättar:
– Inom vårt innovationsprogram Hoppet har vi fått beslut från stadsfastighetsnämnden om att genomföra fyra projekt med extra fokus på minskad klimatpåverkan från installationer. I ett av fokusprojekten, som handlar om en förlängningsrenovering av en förskola, har vi nu inom Living Lab exempelvis hittat 50 armaturer av samma sort som vi vill undersöka om de kan uppgraderas för återbruk.
De övriga fokusprojekten handlar bland annat om nybyggnationer av vård- och omsorgsboende och boende med särskild service.
– Vi har även hittat andra aktörer som vill ta ambitiösa steg i klimatomställningen och gärna tillsammans med oss, men än så länge är det för tidigt i projekten att säga vad det kommer att leda till konkret, säger Elsa Fahlén.
Fotograf: Hannah Björk
Mötesplats för idéer och inspiration
Från leverantörssidan medverkade bland annat koncernen Lindab, som distribuerar produkter och systemlösningar för byggbranschen inom ventilationssektorn. På Living Lab presenterade de fyra lösningar med återbruk och produkter i återvunnet material, knöt många nya kontakter och har samarbeten på gång.
– Living Lab har varit en jättebra plattform för oss att nå ut till andra aktörer i värdekedjan med samma höga klimatambitioner. Det är en fantastisk mötesplats, där man både kan presentera idéer och få inspiration. Omställningen i byggbranschen är beroende av samarbeten, vi måste göra det här tillsammans för att nå effekt. Det är en av anledningarna till att vi gick med i Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande, säger Cecilia Cederek, hållbarhetsspecialist på Lindab.
GÖTEBORGS PLATTFORM FÖR KLIMATNEUTRALT BYGGANDE
Här samverkar fler än 130 bygg- och fastighetsföretag tillsammans med Göteborgs Stad och forskningssamhället om regelverk, återbruk, nya byggtekniker och nya material för att ställa om till en klimatneutral byggbransch. Aktörerna samlas kring tio konkreta åtaganden som utgår från fem nyckelfaktorer i färdplanen för en fossilfri bygg- och anläggningssektor.
Text: Susanne Magnusson Tranberg