Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

Skriva affärsplan - En guide för blivande företagare

Vad är egentligen en affärsplan och varför behövs den? Att skriva en affärsplan kan kännas som en överväldigande uppgift, men det behöver inte vara särskilt avancerat. Det kan tvärtom vara ett bra sätt att testa om din affärsidé håller hela vägen. Ett viktigt första steg för alla som vill starta, utveckla eller expandera sitt företag.

Två personer pratar om att skriva en affärsplan
1
1

1. Vad är en affärsplan och varför är det så viktigt?

En affärsplan är ett dokument som beskriver din affärsidé, verksamhetens mål och de resurser som krävs för att nå dessa mål. Man kan säga att det är en slags färdplan eller kompass för ditt företagande. Även om det inte är obligatoriskt att ha en affärsplan, är det ofta en förutsättning om du exempelvis ska ansöka om starta eget-bidrag, banklån eller locka investerare.  

Genom att skriva en affärsplan tvingar du dessutom dig själv att tänka igenom affärsidén ordentligt. När du börjar sätta ord på din affärsidé får du snabbt en känsla för om den är realistisk och tillräckligt genomarbetad. Det är därför affärsplanen ofta utgör startpunkten för hela din företagsresa.

Affärsplanen, ett verktyg för kommunikation

Affärsplanen fungerar också som ett kommunikationsverktyg. Den hjälper dig i dialoger med kunder, leverantörer och medarbetare genom att tydligt visa mål och strategier. Detta kan hjälpa till att skapa förtroende och engagemang.

Vi hjälper vi dig gärna med personlig rådgivning där vi pratar om din affärsplan, situation och dina förutsättningar.
- Dragan Sako, företagsrådgivare, Business Region Göteborg
2
2

2. Vad ska en affärsplan innehålla?

En affärsplan kan se ut på många olika sätt. Hur just din affärsplan bör se ut och vad den ska innehålla avgörs av vad du ska ha den till och vem du skriver den för. Om du skriver för en extern part, som en bank eller en investerare, förväntar de sig ofta en mer formell struktur – och vill ha svar på specifika frågor. Skriver du bara för din egen skull har du friare händer. Fråga därför hur mottagaren vill att det ska se ut, ofta har de egna mallar som de vill att du använder.

Vi har satt ihop en mall så att du enkelt kan skriva din egen affärsplan.

Ladda ner vår mall för affärsplan

Börja med att besvara nedan frågor

  • Vad säljer ditt företag?
  • Vilka är dina kunder?
  • På vilket sätt är erbjudandet unikt?
3
3

3. Affärsplanens delar

En affärsplan kan som sagt vara mer eller mindre omfattande. I stora drag innehåller den en beskrivning av affärsidén, din affärsmodell, en marknadsanalys och en budget. 

Affärsplanen kan delas in i följande delar:

1. Affärsidé

En kort och koncis beskrivning av vad ditt företag gör, för vem och vad som gör din affärsidé unik. Om inte affärsidén inte håller på pappret så kommer den inte göra det i verkligheten heller. Är det någonstans du ska lägga extra mycket krut så är det helt klart här.

2. Vision

Visionen ska spegla den framtid du strävar efter med ditt företag. En bra vision är kort, engagerande och inspirerande.

3. Marknad, kunder och konkurrenter

Den här delen är viktig för att visa att du förstår din marknad. Beskriv inom vilket geografiskt område och bransch verksamheten ska verka. Vilka är dina kunder och hur stort är kundsegmentet? Vilka är dina största konkurrenter, och om sådana inte finns – hur löser kunderna sina behov i dag? Har du något mål om en viss marknadsandel?

4. Erbjudande/Produkt

Här beskriver du din produkt eller tjänst. Vad gör ditt erbjudande unikt och på vilket sätt möter produkten/tjänsten kundbehovet? Berätta var ditt erbjudande går att köpa (i butik, på nätet, via återförsäljare), hur det betalas och levereras samt hur du ska marknadsföra produkten/tjänsten. Om du har patent, mönsterskydd eller likande anger du det.

5. Resurser

Vilka resurser har du och vilka behöver du? Det kan handla om kompetens, utrustning, råvaror, lagerhantering, affärssystem, en lokal eller någon typ av tillstånd eller certifikat.

6. Organisation

Beskriv ditt team, deras roller och kompetens. Hur ser organisationsstrukturen och ägandeförhållandena ut?  Vilken företagsform eller bolagsform planerar du att starta?

Läs vår guide om att välja företagsform 

7. Mål 

Sätt tydliga mål för verksamheten. Fundera på var du vill vara med verksamheten om tre till fem år.

TIPS: 
Använd dig av modellen för SMARTA mål som är:
Specifika - Mätbara- Accepterade - Realistiska - Tidsbundna

  • Specifikt: Målet ska vara tydligt och konkret, så att det inte råder någon tvekan om vad som ska uppnås.
  • Mätbart: Det ska finnas klara kriterier för hur framsteg och slutresultat mäts, vilket underlättar uppföljning.
  • Accepterat: Målet bör vara förankrat hos alla berörda parter, vilket innebär att det är accepterat och att det finns en gemensam förståelse för dess betydelse.
  • Realistiskt: Målet ska vara möjligt att uppnå med de resurser och inom de begränsningar som finns.
  • Tidsbundet: Det ska finnas en tydlig tidsram för när målet ska vara uppnått, vilket skapar en känsla av brådska och prioritering.

Genom att använda SMART-modellen säkerställer du att målen blir väl definierade och att alla i teamet förstår vad som förväntas, vilket i sin tur ökar chanserna för framgång.

8. Hållbarhet

Hållbarhetsfrågan blir viktigare och viktigare. Beskriv hur ditt företag arbetar med hållbarhet, både miljömässigt och socialt. Läs vår guide om hållbart företagande.

9. Ekonomi

En budget är nödvändig. Ställ dig frågan hur du ska tjäna pengar och om intäkterna kommer att täcka utgifterna och ge avkastning, det vill säga vinst. 

En budget ska innehålla följande delar:

  • Startbudget – Ekonomisk plan som visar vilka kostnader och intäkter som behövs för att starta och driva företaget
  • Resultatbudget – Uppskattade kostnader och intäkter på årsbasis.
  • Likviditetsbudget – En plan för kassaflödet.

Källa: Almi, IHM Business School, verksamt.se

Behöver du hjälp med att göra en budget?

Starta Smart med hjälp av oss på Business Region Göteborg. Vi erbjuder personlig rådgivning och workshops där du kan lära dig att bygga upp en budget för ditt företag.  

Läs mer och boka ett kostnadsfritt möte hos våra företagsrådgivare

4
4

4. Olika typer av affärsplaner

Det finns inga regler för exakt hur en affärsplan ska se ut. Den kan vara kort, lång, formell eller visuellt tilltalande. Den viktigaste frågan att ställa sig är återigen; Vem skriver jag affärsplanen för?

Traditionell affärsplan

Den traditionella affärsplanen är det mest omfattande, och kanske vanligaste formatet. Den innehåller detaljerade avsnitt om affärsidé, marknadsanalys, strategi, organisation och ekonomi. Utgå gärna från de mallar som olika aktörer har.

Det här formatet är oftast ett bra val för:

  • Banklån och investerare: Den detaljerade strukturen ger en fullständig bild av din verksamhet och potentialen i den.
  • Internt strategiarbete: För att skapa en tydlig plan som kan fungera som en manual för att nå verksamhetens mål.

Om det bara är för dig själv, din ledningsgrupp eller dina medarbetare som du skriver en affärsplan är du friare och kan skriva en lite lättare version.

Pitch deck

En pitch deck är en visuell presentation, ofta skapad i Power Point eller liknande verktyg, som sammanfattar din affärsplan i bilder och punktform. Denna kan också fungera som ett komplement till den traditionella affärsplanen.

Det här formatet är lämpligt för:

  • Presentationer till investerare eller potentiella kunder: För att på ett kortfattat och engagerande sätt visa upp din affärsidé.

Business model canvas

Ett verktyg för att visualisera och beskriva din affärsmodell i nio olika steg. Modellen innefattar; nyckelpartners, nyckelaktiviteter, nyckelresurser, kostnader, värdeerbjudande, kundrelationer, kundsegment, distribution och intäkter.

Det här formatet passar för:

  • Strategiska diskussioner: För att ge en övergripande bild av hur företaget ska skapa, leverera och tillföra värde.

Lean Canvas

En variant av Business Modell Canvas som är anpassad för startups. Modellen fokuserar på att lösa ett problem och hjälper dig att testa om din affärsidé håller, är lönsam och genomförbar. Formatet är baserat byggstenarna; problem, lösning, kundens alternativ, nyckeltal, värdeerbjudande, konkurrensfördel, kundsegment, kanaler, kostnader och intäkter.

Det här formatet passar för:

  • Startups: När du snabbt vill sammanfatta och testa en affärsidé utan att gå in på detaljer.
  • Innovation och utveckling: För att få en överblick över hur en ny produkt eller tjänst kan fungera på marknaden.
5

5 nycklar till en stark affärsplan

Att skriva en affärsplan handlar inte bara om att fylla i en mall. Det handlar om att skapa en plan som passar just ditt företag och dina mål. Dessa fem nycklar hjälper dig att göra planen tydlig, realistisk och användbar. Följ dem för att skapa en affärsplan som fungerar både för dig och för de som ska läsa den.

1. Vem skriver du för? 

Vem är det som ska läsa din affärsplan och vad är syftet med att skriva den? Välj en mottagare, kolla om de har någon mall eller krav på hur affärsplanen ska vara utformad.

2. Gör research – och var konsekvent

En relevant affärsplan bygger på att du har rätt bakgrundsinformation. Överdriv exempelvis inte marknadens storlek, utan gör en ordentlig marknadsanalys så att du kan underbygga dina påståenden. Alla fakta ska gå att kontrollera av den som läser planen.

3. Håll det enkelt

Att skriva affärsplan är ingen tävling i att skriva längst eller svårast. Håll det kort, koncist och lättläst. Det vinner alla på.

4. Låt affärsplanen vila

Stressa inte fram din affärsplan. När du har skrivit ett första utkast – låt den vila några dagar och titta sedan på den med pigga ögon igen.

5. Våga be om feedback!

Att skriva en affärsplan är en process – och inget du behöver göra helt själv. Hos Business Region Göteborg finns företagsrådgivare som du kan bolla din affärsplan med samt få tips och råd kring hur du kommer vidare. Boka din kostnadsfria rådgivning idag! 

Är du osäker vill bolla dina idéer med ett proffs?
Boka in en kostnadsfri rådgivning redan idag.

6
6

6. Så får du nytta av affärsplanen

Att ha en genomarbetad affärsplan är ett jättebra sätt att tänka igenom och reflektera över sin verksamhet. Vissa frågor som du måste besvara när du skriver din affärsplan kommer säkert att leda till att du behöver se över din strategi, omvärdera din affärsidé eller förfina ditt erbjudande. Det kan kännas jobbigt, men hellre att det görs i ett tidigt skede än att det får konsekvenser senare.

Affärsplanen ska ses som ett levande dokument. Marknaden och konkurrensen kan förändras över tid, och kanske behöver produkten/tjänsten justeras när du ser hur kunderna bemöter erbjudandet. Se affärsplanen som långsiktig (3–5 år) men låt den inte bli en hyllvärmare. Gå igenom och uppdatera den med jämna mellanrum.

Affärsplanen är ett bra verktyg för att inse om din affärsidé är realistisk eller inte. Det är där allting börjar.
- Selma Atic, företagsrådgivare, Business Region Göteborg
7
7

7. Vill du ha hjälp med din affärsplan?

Vill du veta hur du skapar en affärsplan, gör en budget eller bara kommer ingång med ditt företag? Med vårt koncept Starta Smart kan du starta företag på ett välplanerat sätt. På våra Business Center i Angered och Gamlestaden hittar du våra erfarna företagsrådgivare Dragan Sako och Selma Atic. De kan hjälpa dig med allt från affärsplanering och budgetering, till lagkrav och kommunikation. Läs mer om Dragan och Selma här. 

Utöver rådgivning erbjuder vi inspirerande workshops, seminarier och nätverksträffar – allt för att ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas med ditt företagande.
 

Hör av dig till Selma och Dragan direkt och boka in en kostnadsfri rådgivning

 

Kontakt