Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

Storskaligt återbruk tar plats i Selma stad

Göteborg tar storkliv mot hållbart byggande på flera fronter. Ett exempel är Kvarteret Återbruket, en av piloterna inom projektet Living Lab Klimatneutralt Byggande. I Kvarteret Återbruket vid Litteraturgatan i Selma stad planeras 66 nya lägenheter med målet att minst hälften av byggmaterialet ska vara återbrukat – en satsning som sätter fokus på minskad klimatpåverkan och nya innovationer inom byggsektorn.

Visionsbild på Kvarteret återbruket

Storsatsning på en lokal återbruksmarknad 

Byggprojektet leds av Framtiden Byggutveckling i samverkan med entreprenören NCC. Kvarteret Återbruket markerar en viktig milstolpe för Göteborgs Stads ambition att etablera en cirkulär ekonomi inom byggsektorn och samtidigt skapa attraktiva bostäder.

Hittills har projektet inneburit demontering och storskalig insamling av återbrukat material. Limträbalkar och plåt från en ishall i Kortedala samt våningsplan och stål från IKEA-varuhuset i Kållered har redan säkrats. Denna unika insats visar potentialen i att använda lokala resurser för att minimera klimatpåverkan och maximera hållbarheten i byggprocessen.

Vårt mål har varit att skapa en lokal återbruksmarknad och vi har primärt letat material och aktörer för rekonditionering i Göteborg med omnejd, säger Cecilia Johannison, Kvalitets- och miljöansvarig på Framtiden Byggutveckling.

Utmaningar och möjligheter 

Att arbeta med återbruk i stor skala innebär både tekniska och logistiska utmaningar. För att kunna tillvarata material effektivt krävs nya metoder för kvalitetskontroll och certifiering samt anpassningar till moderna byggkrav. Detta ställer höga krav på samarbete mellan aktörer i hela värdekedjan, men möjligheterna är samtidigt stora.

Projekt som Kvarteret Återbruket visar att återbruk inte bara kan bidra till minskad klimatpåverkan utan även skapa arbetstillfällen, nya affärsmöjligheter och kunskap för framtiden. Det är en modell som kan bana väg för fler liknande initiativ och omfamna en cirkulär ekonomi inom byggsektorn.

På sikt hoppas vi att återbrukat material går att köpa i samma eller liknande kanaler som nyproducerat material och att fler ser affärsmöjligheten i det, säger Cecilia Johannison, Kvalitets- och miljöansvarig på Framtiden Byggutveckling.

En del av något större 

Kvarteret Återbruket är en av piloterna inom det EU-finansierade projektet Living Lab Klimatneutralt Byggande som syftar till att stärka Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande, och på så sätt snabba på omställningen inom samhällsbyggnadssektorn.

Framtiden Byggutveckling står dock själva för alla investeringskostnader i projektet och fungerar som motor för utvecklingen av nya lösningar och affärsmodeller i regionen.

I projektet Kvarteret Återbruket visar Framtiden Byggutveckling att det är möjligt att utmana både normer och praxis genom att driva på utvecklingen av nya lösningar, arbetssätt och affärsmodeller (så att andra kan följa efter). Det är precis ett sådant modigt klimatledarskap som behövs för att vi ska kunna öka takten i klimatomställningen inom byggsektorn, säger Karin Bjerner, Processledare på Business Region Göteborg.  

Är du intresserad av att veta mer om pilotprojektet? Läs mer om Kvarteret Återbruket

Vill du vara en del i omställningen? Upptäck Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande 

Kontakt

Karin Bjerner
Processledare
Kontakta mig om: Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande
Karin Bjerner Processledare -Transport och Fordon, Business Region Göteborg