Hoppa till huvudinnehåll
En del av Göteborgs Stad i samarbete med regionen

Göteborgs stadsfastighetsförvaltning blir Årets Återbrukare – även Alecta Fastigheter prisas

Återbruk kan integreras i hela byggprocessen. Bevis på det är Stadfastighetsförvaltningen inom Göteborgs Stad som från pilotprojektet och framåt målmedvetet har styrt om hela sitt arbete. Alecta Fastigheter utses till Årets Uppstickare för sitt modiga klimatledarskap.

Alectas Carl Martin och Magnus Källgren med priset som Årets Uppstickare, till vänster om Patrik Andersson, BRG. Stadsfastighetsförvaltningens Stefan Johansson, Angélica Ekberg och Martin Blixt blev Årets Återbrukare.
Alectas Carl Martin och Magnus Källgren med priset som Årets Uppstickare, till vänster om Patrik Andersson, BRG. Stadsfastighetsförvaltningens Stefan Johansson, Angélica Ekberg och Martin Blixt blev Årets Återbrukare.

Utmärkelserna delas ut av Business Region Göteborg inom ramen för initiativet Handslag för cirkulärt byggande, som samlar bygg- och fastighetssektorn kring målet att etablera en storskalig återbruksmarknad.

Varje dag är hundratusentals göteborgare verksamma i förskolor, skolor, vård- och omsorgsboenden och andra lokaler och anläggningar som Göteborgs Stadfastighetsförvaltning sköter om. Sättet på vilket de utvecklar sina miljöer har ändrats i grunden. Därför utsågs man till Årets Återbrukare under den årliga samlingen inom Handslaget den 13 maj.

Juryn lyfter särskilt fram förvaltningens tydliga krav på återbruk i varje projekt, användningen av klimatbudgetar samt den så kallade femstegsprincipen – där rivning och nybyggnation alltid är sista alternativet.

– Genom att göra återbruk till en naturlig del av både projekten och styrningen visar Stadsfastighetsförvaltningen att det går att kombinera hållbarhet, kvalitet och ekonomi. Det är imponerande att se hur de fått med sig både entreprenörer och leverantörer i omställningen, säger Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg.

Alecta Fastigheter är ett ungt bolag som snabbt etablerat sig som föregångare inom fastighetssektorn. Företaget har tagit fram ett konkret återbruksprogram samt en metodik kallad BÅT-modellen (Bevarande, Återbruk, Tillägg), som redan omsatts i projektet ”Vi på hörnet”. De får därför utmärkelsen Årets Uppstickare.

– Alecta Fastigheter visar ett starkt exempel på att cirkularitet inte kräver lång historik eller stor organisation – det kräver ambition och mod att agera, säger Patrik Andersson.

Volvo Cars får hedersomnämnande

Ett särskilt hedersomnämnande går till Volvo Cars som, trots att byggnation inte är en del av kärnverksamheten, valt att aktivt arbeta med återbruk inom sina fastighetsprojekt – både i Sverige och internationellt.

ReUse-teamet inom Volvo har tagit fram interna arbetssätt för cirkulärt byggande, något som bland annat resulterat i att en byggnad i Slovakien kunde bevaras i stället för att rivas – med både klimatvinster och kostnadsbesparingar som följd.

– Volvo visar att även företag utanför bygg- och fastighetssektorn kan vara aktiva i omställningen inom sin bransch, säger Susan Runsten, processledare för hållbar stadsutveckling på Business Region Göteborg.

Handslaget för cirkulärt byggande – resultat och framtid

Initiativet Handslag för cirkulärt byggande lanserades för tre år sedan. Under året har fokus i samarbetet legat på att bygga kompetens och få till arbetssätt för att öka återbruket, och identifiera produkter som kan vara särskilt attraktiva på marknaden för storskaligt återbruk.

Målet är ambitiöst: att accelerera etablerandet av en storskalig återbruksmarknad genom att alla parter själva blir bättre på att tillgängliggöra och efterfråga återbruk. Redan nu ser man en tydlig förändring bland medverkande parter:

  • Andelen fastighetsägare som arbetar cirkulärt har ökat från 65 procent år 2022 till 98 procent år 2025
  • Andelen som arbetar cirkulärt ”ofta till alltid” har senaste året ökat från 53 till 61 procent

Initiativet samlar idag 52 aktörer från bygg- och fastighetssektorn i Göteborg.

– Återbruksmarknaden är fortfarande relativt omogen. Trots att flera nya lösningar etablerats finns det mycket kvar att göra innan marknaden är storskalig och många leverantörer erbjuder cirkulära lösningar, säger Susan Runsten.

Jury för nomineringar och val av vinnare

  • Eva-Lena Albihn, Business Region Göteborg
  • Christine Olofsson, Byggföretagen
  • Anna-Maria Blixt, IVL Svenska Miljöinstitutet
  • Anders G Johansson, Fastighetsägarna
  • Susan Runsten, Business Region Göteborg

Fakta: Klimatneutralt byggande

Handslaget är en del av Göteborgs bredare satsning på klimatneutralt byggande: Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande. Plattformen har beviljats EU-finansiering för projektet Living Lab Klimatneutralt Byggande, där tre av Handslagets aktörer – Framtiden Byggutveckling, Stadsfastigheter och Vasakronan – genomför pilotprojekt med starkt fokus på återbruk.

Inom projektet utvecklas även stöd för företag som vill ta fram nya cirkulära tjänster och produkter. Trots att den storskaliga återbruksmarknaden ännu inte är fullt etablerad växer nu flera nya lösningar fram.

Intresserad av att veta mer?

Handslaget för cirkulärt byggande

Göteborgs bästa återbrukare utsedda (2024)

Kontakt

Susan Runsten
Processledare
Kontakta mig om: Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande
Susan Runsten