Klimatneutralt byggande i fokus: Förskola visar vägen
Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande har fått ett välkommet tillskott genom medfinansiering från EU regionalfond. Detta möjliggör genomförandet av fyra banbrytande pilotprojekt inom byggsektorn, där nya lösningar och affärsmodeller för klimatneutralt byggande kommer att testas och utvecklas. En av piloterna är renoveringen av förskolan Lerumsvägen 31.
En hållbar framtid för förskolan Lerumsvägen
Byggnaden, som uppfördes under 1970-talet, har med över 50 år på nacken i många delar nått sin tekniska livslängd och står inför en omfattande renovering. Målet med projektet är att förlänga byggnadens livslängd med minst 20 år och samtidigt reducera klimatpåverkan från renoveringsprocessen. Här är återbruk en central del av strategin.
- I projektet på Lerumsvägen 31 fokuserar vi på just återbruk av installationer. Det finns mycket inom det området att lära då många klimatprojekt tidigare snarare fokuserat på större byggdelar, så som stomme eller platta. I takt med att detta blir vanligare så blir klimatavtryck från installationer en allt mer betydande del att se över, säger Hanna Holmstedt, Projektledare.
Stadsfastighetsförvaltningen tar stora kliv för hållbart byggande
Det är stadsfastighetsförvaltningen Göteborgs Stad som står bakom renoveringen av förskolan Lerumsvägen 31. Förvaltningen arbetar med att planera, bygga, hyra in, förvalta och utveckla lokaler och utemiljöer för Göteborgs Stads verksamheter. Fokus är att ge plats för människor att växa och samhället att utvecklas.
Projektet med förskolan är ett viktigt initiativ för att pröva och utvärdera metoder för återbruk av installationer med målet att minska klimatavtrycket inom byggnation och renovering.
- En av våra förhoppningar är att vi genom de tester som kommer göras på Lerumsvägen 31 kan hitta bra metoder för återbruk som vi kan kopiera till andra projekt med liknande förutsättningar, och på så sätt minska vår klimatpåverkan från renoveringar, säger Hanna Holmstedt, projektledare vid stadsfastighetsförvaltningen Göteborgs Stad.
Fokus på återbruk och modernisering
Renoveringen av förskolan omfattar bland annat modernisering av fasad, tak, invändiga ytskikt och tekniska installationssystem. Planlösningen kommer att anpassas för att bättre möta dagens krav, med förändringar såsom nya entréer, fler och bättre toaletter och skötrum samt omvandling av mottagningsköket till ett tillagningskök. Tillsammans med aktörer som Bengt Dahlgren och IVL kommer projektet att utveckla checklistor för återbruk av installationer.
- Bengt Dahlgren och IVL har ett pågående projekt kring detta och projektet på Lerumsvägen 31 är tänkt att bli ett av forumen där checklistorna kan testas och utvärderas i verkligheten, säger Hanna Holmstedt.
En del av Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande
Pilotprojektet ingår i det EU-finansierade projektet Living Lab Klimatneutralt Byggande, som är en del av Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande. Plattformens syfte är bland annat att påskynda omställningen till klimatneutralt byggande i Göteborgsregionen.
Förskolan Lerumsvägen 31 fungerar som en testbädd för utveckling och utvärdering av metoder för återbruk och hållbar renovering. Erfarenheterna från projektet är tänkta att appliceras på liknande fastigheter och bidra till minskat klimatavtryck inom bygg- och renoveringssektorn. Renoveringen är ett konkret exempel på hur innovation och samarbete kan driva fram klimatsmarta lösningar för framtidens byggande. Genom att fokusera på återbruk och långsiktig hållbarhet är förhoppningen att projektet ska inspirera och bana väg för framtida renoveringsinitiativ med minskad miljöpåverkan.
Förutom förskolan på Lerumsvägen 31 kommer ytterligare tre pilotprojekt att genomföras av Steptura, Vasakronan och Framtiden Byggutveckling. Läs mer om pilotprojekten
Projektöversikt
Var? Förskolan Lerumsvägen 31 ligger i Olofstorp, öster om Göteborg.
Varför? Byggnaden har i vissa delar uppnått sin tekniska livslängd och behöver renoveras för att möjliggöra fortsatt förskoleverksamhet i minst 20 år till.
När? Renoveringen beräknas starta i mars 2025 och pågå under ett års tid.
Vem? Ramhandlingar för projektet har tagits fram av konsulter från bland annat Sweco, Fredblad arkitekter och Systra. Entreprenören är ännu inte utsedd.
Information
Vill du veta mer om projektet? Läs mer om förskolan Lerumsvägen 31
Är ditt företag intresserad av att vara med i entreprenadupphandlingen av förskolan Lerumsvägen 31? Renoveringen omfattar både invändigt och utvändigt arbete samt en del markarbeten. Fokus ligger på återbruk av installationer. Upphandlingen är öppen fram till 5 december 2024. Ansök till upphandlingen
Vill du veta mer om att lämna anbud till Göteborgs Stad? Läs anbudsguiden
Har du fler frågor kring anbud och upphandling med staden? Läs vår guide