Elbåtsladdningsprojektet go:LEIF

Elbåtladdningsprojektet go:LEIF har som mål att genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller vara en del i den gröna omställningen. Med en utpräglad fritidsbåtskultur, många hamnar, marina besöksmål och en tradition av båttillverkning har Skagerrakregionen goda förutsättningar för en snabb elektrifieringsomställning.  

Tjörn_Göteborgsregionen

Om projektet go:LEIF

 

Bild
Logga för EU och Interreg

Bidra till grön omställning

Sverige och Norge har tillsammans en miljon motordrivna fritidsbåtar. Nästan alla drivs med fossila drivmedel och koldioxidutsläppen uppskattas till över 400 000 ton per år plus miljöskadliga ämnen. Det svensk-norska elbåtladdningsprojektet ska skapa förutsättningar för att etablera ett laddstråk för elbåtar i fritidsbåtshamnar mellan Göteborg och Strömstad, in i Oslofjorden och vidare söderut på andra sidan Skagerack till norska Agder. Projektets mål är att bidra till den gröna omställningen genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller.

Goda förutsättningar för omställning  

Med en utpräglad fritidsbåtskultur, många hamnar, marina besöksmål och en tradition av båttillverkning har Skagerrakregionen goda förutsättningar för snabb omställning inom elbåtsladdning och intilliggande tjänster. Här finns också relevanta teknikleverantörer och goda kunskaper inom fordonselektrifiering där projektet ska se närmare på vissa delar av samnyttjande av laddinfrastruktur.  

Stor potential att påskynda det gröna skiftet 

Norge har kommit längre med omställningen av fritidsbåtar jämfört med Sverige. Bland annat finns sedan några år en elbåtsförening med syfte att arbeta för det gröna skiftet för fritidsbåtar. I Arendals kommune pågår arbete med såväl laddplaner som laddkarta och elbåtsfestivalen Lydløs är en välbesökt arena för framtidens båtliv.  

Projektets arbetsområden 

  • Öka intresse och kompetens kring eldrivna båtar och elbåtsladdning hos hamnar, kommuner och båtintresserade. 
  • Tillhandahålla testbäddar inom laddinfrastruktur för test och demo och företagssamverkan. 
  • Stärka teknikutveckling och regionens näringsliv inom berörda områden. 
  • Forskningsstudier kring fritidsbåtanvändning för kunskapsuppbyggnad viktig för utvecklingen av elbåtar och laddinfrastruktur. 
  • Affärsmodeller för laddning, effekt på elnät och potential att kombinera båtladdning med förnybar energiproduktion. 

Samarbetet kommer att ske under namnet go:LEIF (Grön Omställning med Laddning, Elektrifiering och Infrastruktur för Fritidsbåtar) och sträcker sig från den 1 mars 2023 till den 31 december 2025. Här medverkar svenska och norska fritidsbåtshamnar, kommunalförbund/fylkeskommuner, näringslivskontor, teknikexperter och forskare. 

Vår roll

Business Region Göteborg kommer framför allt tillföra näringslivsperspektivet i projektet, med syfte att stärka de företag som redan idag befinner sig i värdekedjan för omställningen eller har innovationer som kan passa till det teknikskifte som sker. Projektet är även en del av det uppdrag som tilldelades Business Region Göteborg 2020 med syfte att samordna stadens aktörer i omställningen till ett elektrifierat transportsystem.  

Kort om projektet 

Projekttid: 2023-03-01 – 2025-12-31 

Medfinansiärer: ÖKS Interreg – Europeiska Unionen Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrack- och insatsområdet Grön Omställning, samt Västra Götalandsregionen. 

Deltagare: Business Region Göteborg, Innovatum Science Park och Agder Fylkeskommune även Fyrbodals Kommunalförbund, Göteborgsregionens fritidshamnar AB, Göteborgsregionens Kommunalförbund, Lysekils Energi Vind Aktiebolag, Lysekil Kommun, SSPA Sweden AB, Arendal kommune, Lydløs, Universitetet I Sørøst-Norge.  

Läs mer om projektet go:LEIF

Maritima näringar i Göteborgsregionen

Göteborgsregionen är navet för Sveriges maritima näringar, där över 3 000 företag skapar tillväxt och sysselsättning för runt 20 000 personer. Regionen spelar en nyckelroll inom allt från sjöfart och logistik till turism och hållbar energi. 

Med stark koppling till forskning och innovation banar Västsverige vägen för framtidens maritima sektor, som väntas växa kraftigt de kommande åren.

Läs mer om maritima näringar
Knop

Frågor om projektet?