Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän: Trygghetsvärdar sprider lugn på skolor

Trygghetsvärdar sprider lugn på skolor
Från vänster: Belton Mubiru (Reningsborg), Moa Mattsson (LF), Johanna Gadd (LF), Henrik Orrbeck (Reningsborg) och jag. Annars går det bra att ta ett klipp från videon.

När näringslivet, staden och ideella krafter går samman ökar möjligheterna att skapa trygghet på utsatta platser. Det visar det unika samarbetet mellan Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän, stadsdelen Västra Göteborg och organisationen Reningsborg som innebär att trygghetsvärdar sprider lugn och skapar en trygg stämning på stökiga skolor. Nu fortsätter det lyckade samarbetet – samtidigt som idén sprider sig.

– Vårt samhällsengagemang, oavsett insats, är skadeförebyggande på lång sikt. Kan vi vara med och minska inbrott, våldsbrott och skadegörelse i samhället gynnar det oss som bolag, säger Zandra Jönsson, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Projektet hon talar om inleddes på den i dag nedlagda Tynneredsskolan som var stökig, med skadegörelse, spring i korridorerna, elever som inte fick studiero och lärare som inte kände sig trygga. En trygghetsvärd som anställdes av den ideella organisationen Reningsborg och finansierades av den privata aktören Länsförsäkringar i ett samarbete med stadsdelen Västra Göteborg blev både en lyckad samverkansmodell som fungerar och en lösning på problemet. Med Belton Mubiru som trygghetsvärd fick eleverna en vuxen kompis som kunde ge stöd, ställa krav och styra upp.

Citat

– I sjuan skolkade jag mycket. Men så började Belton prata om framtiden och jag förstod vad som kunde hända om jag fortsatte skolka, vittnar en elev på skolan.

EN FÖREBILD SOM GÖR SKILLNAD

– Vi ville göra skillnad i ett utsatt område. Vi visste inte på förhand hur mottagandet skulle bli, men Belton landade väl bland eleverna och blev snabbt en förebild, säger Zandra Jönsson.

Insatsen blev så lyckad att Belton Mubiru fortsatt som trygghetsvärd på Frejaskolan och projektet har nu satsat på fler trygghetsvärdar i Göteborg samt Kungälv. Modellen fungerar oavsett kommun, stadsdel och skola. Och förutom att bidra till en tryggare miljö för barn och unga, har projektet inneburit en mängd fördelar för Länsförsäkringar.

– Medarbetarna är stolta och engagerade, och filmen vi gjort om Belton har fått ett otroligt fint gensvar och bygger absolut vårt varumärke, säger Zandra Jönsson.

Hon har i egenskap av hållbarhetschef varit med och drivit flera projekt som syftar till att skapa en positiv och hållbar samhällsutveckling. Bland annat #MissLyckad som lyfter frågan om hur perfektionshetsen i sociala medier påverkar ungas välmående, en kampanj om digital hälsa samt flera initiativ i skolans värld, som höjda betyg genom läxhjälp, trivselprogrammet för ökad fysisk aktivitet på skoltid och klasscoacher i socioekonomisk utsatta områden.

 – Vi brinner för att på olika sätt se till att fler unga får betyg och behörighet men också att förhindra mobbning och utanförskap. Vi gör det genom att kroka arm med olika aktörer, sociala företag, kommuner, skolor och organisationer för att kartlägga utmaningarna och hitta lösningarna. Ensam är inte stark i detta fall, och det finns mycket att göra.

 

Zandras tre råd till företag som vill börja integrera hållbarhet i verksamheten:

• Gräv där du står. Se över vilka kontakter och samarbeten ni har inom företaget. Koppla gärna engagemanget till något som har med er kärnverksamhet att göra.

• Våga försöka. Man måste börja någonstans! Var inte rädda för att kritiseras eller misslyckas – så länge man gör något med hjärtat, med sann vilja och engagemang blir det sällan fel.

• Ta vara på engagemanget hos eldsjälarna. Se till att det finns resurser och support hos ledare och i budgetar. Det finns inget tristare än eldsjälar som till slut ”brinner upp” eftersom det interna stödet är för svagt.